hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Fedezet nélküli garanciavállalás

2008. December 4. 10:00 - admin

A probléma


A vissza nem térítendő európai uniós pályázatok 10 millió forint feletti támogatása esetén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) biztosítékot kér a vállalkozótól, hogy a támogatási szerződés esetleges nem teljesítése esetén a visszafizetendő támogatásra fedezete legyen.

A megoldás


A Start Tőkegarancia Zrt. kis- és középvállalkozások számára nyújt, az európai uniós támogatásokhoz fedezet nélküli garanciavállalást. Üzleti alapon kínálja a terméket, amelynek költsége a vállalt garancia évi 1,5-2 százaléka.

A már támogatást elnyert vállalkozásoknak a Start Tőkegarancia Zrt. lehetőséget ad arra, hogy lecseréljék, kiváltsák az NFÜ-nél letett pályázati biztosítékot.

A vállalkozások a mostani helyzetben kivárnak, és a már elnyert támogatást sem veszik igénybe. Erre egyébként két év áll rendelkezésükre, így érthető a várakozó álláspont - magyarázta a vezérigazgató.

November végén a Start Tőkegarancia Zrt.-nél 1,8 milliárd forintot tett ki a vállalat garancia értéke. A társaság egy-egy vállalkozásnak átlagosan 30 millió forint értékű garanciát biztosított.

A garanciát kérők mindössze 20 százalékát kell elutasítaniuk, többnyire a vállalkozás ingatag pénzügyi helyzete, vagy az irreális, teljesíthetetlen kötelezettségvállalás miatt.


Hozzászólás 0 hozzászólás

A kis- és középvállalkozások csaknem háromnegyede már érzi a recesszió hatásait, vagy a közeljövőben számít rá. A legtöbben a megrendelések számának csökkenését tapasztalják, aminek hátterében a vevői pánikot, illetve a takarékossági intézkedéseket látják. Aggódnak az ügyfelek elvesztése és az árfolyam ingadozása jelentette kockázat miatt.

Akad viszont néhány - 5 százalékuk -, aki kifejezetten fejlődési lehetőséget lát a jelenlegi helyzetben.

A megoldásnak leginkább a képzést, innovációt tartják, valamint a piaci terjeszkedést, a termék vagy szolgáltatás minőségének javítást és az aktívabb marketingtevékenységet az erősebb piaci pozíció megszerzéséért.

Az Ön cége mit tesz?


Hozzászólás 0 hozzászólás

Új adó- és járuléktörvények 2009

2008. December 2. 10:00 - admin

A parlament megszavazta az adó- és járuléktörvényeket; a változás valamennyi adótörvényt érinti. A jövő évi adócsomag elemei januárban és februárban lépnek hatályba.

Végül az a döntés született, hogy a kft-k NEM készíthetnek egyszerűsített beszámolót 2009-től, mert az ellentétes volna az uniós irányelvekkel.

Ötről kettőre csökken a járulékalapok száma: a munkaadói járulék alapja a munkaadói nyugdíj- és egészségbiztosítási alap lesz, a munkavállalói járulék alapja pedig az egyéni egészségbiztosítási járulék alapja lesz.

Januártól az osztalékadó 35 százalékos kulcsa megszűnik és csak a 25 százalékos kulcs marad.

Az átalányadózás választásának értékhatára jelentősen kitolódik, általános esetben 8-ról 15 millió forintra, kereskedők esetében 40-ről 100 millió forintra nő. Az őstermelők az eddigi 7 helyett 8 millió forintig választhatják az átalányadózást.

Szigorítások, bírságok, büntetések

A cégek készpénzállományát, házipénztárát korlátozzák: a napi készpénz záró állomány havi átlagos értéke nem érheti el az éves összes bevétel 1,2 százalékát, minimum 500 ezer forintot.

A készpénzforgalmat szorítják vissza azzal, hogy legfeljebb 250 ezer forintot lehet cégek között készpénzben kifizetni, máskülönben 20 százalékos mulasztási bírságot szabhat ki az APEH az érintett cégre.

Ha a vállalkozás nem ad számlát, nyugtát a jövőben, akkor nemcsak a cég és az eladó alkalmazott büntethető, hanem félmillió forint bírságot lehet kiszabni az eladó felettesére is. Ugyanez igaz be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén is a bejelentést intéző személyre is.

Igazolatlan eredetű áru forgalmazásakor az áru értékének akár 40 százalékát is büntetésként ki lehet róni.

Ha a cég eltitkolja bevételeit, meghamisítja mérlegét azért, hogy adókötelezettségét így csökkentse, akkor az adóbírság maximuma 50 helyett 75 százalékra emelkedik esetében.

Számlakibocsátás után fizetni kell

Az áfatörvény kimondja, hogy adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor az adó alapját képező ügylet megvalósul. Az adót akkor is meg kell fizetni, ha a teljesítés hiánya ellenére történik a számlakibocsátás, kivéve, ha kétséget kizáróan bizonyítja az értékesítő, hogy a számlakibocsátás ellenére nem történt teljesítés, vagy más teljesített. A módosítás ezt megtoldja azzal, hogy a számlát a bizonyítással egy időben érvénytelenítenie kell a kibocsátójának, továbbá haladéktalanul értesíteni kell a számlán megjelölt vevőt.

A  társasági adót érintő törvénymódosítás egyik eleme a rendezett munkaügyi kapcsolatok definiálása: a munkaszerződéseknek jogszerűeknek kell lenniük, nem sérthetők meg a szakszervezet és az üzemi tanács, illetve azok képviselőinek jogai, továbbá be kell tartani az európai üzemi tanácsokra előírt konzultációs kötelezettséget. Amennyiben a rendezett kapcsolatok megsértését a hatóság - az adott és a megelőző adóévben - nem állapította meg jogerős és végrehajtható határozatban, illetve nem szabott ki bírságot (amit a bíróság is jóváhagyott), akkor rendezett a  munkaügyi kapcsolat a cégnél, és alkalmazható a 10 százalékos társasági adókulcs.

A cégautóadó kikerül a személyijövedelemadó-törvényből és vagyonadóvá alakul át: havonta 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalom alatt 7, afelett 15 ezer forintot kell majd leszurkolni. A bevallás és a fizetés viszont negyedévente történik.

Az illetéktörvény úgy módosult, hogy az örökség 20 millió forintig illetékmentes a közvetlen hozzátartozók - a gyermek, a házastárs és a szülő esetében.

SZJA változások

A munkaadó vállalhatja - nem kötelező -, hogy elkészítse munkavállalója szja-bevallását. A munkavállalónak január 31-ig kell ezt kérnie.

Aki jogosult az szja-törvény szerint egyszerűsített bevallásra - és nem kérte a munkaadói adóbevallást -, az február 15-ig jelentheti be az APEH-nek, hogy a hatósággal akarja elkészíttetni szja-bevallását.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény fogalmai között módosul a magánszemély összes jövedelmének meghatározása: nem kell beszámítani az ingatlan-átruházásból az összevont adóalapba nem tartozó jövedelmet, viszont figyelembe kell venni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alapján kapott bevételt.

Az adókedvezmény mértéke évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen csak évi 100 ezer forint adókedvezmény jár. Ebbe beletartozik az új, háztartási adókedvezmény is. A háztartási kedvezménybe a lakásfelújítás mellett beleszámít a gyermekfelügyelet és a háztartási gépek javításának költsége is. A törvény felsorolja, hogy milyen sorrendben lehet igénybe venni az adókedvezményeket. Az élen a lakáscélú hitel kedvezménye, míg a végén a családi, illetve az egyéb kedvezmény áll.

 Hozzászólás 0 hozzászólás

A jövőre várható legfontosabb adóváltozások

2008. November 19. 10:00 - admin

A törvényjavaslatok még képlékenyek, sőt meglehet semmi sem lesz belőlük, de hátha mégis... 

Hangsúlyos a feltételes mód!

1. Kedvezmény számlagyűjtőknek

Jövőre érdemes lesz gyűjteni a lakásfelújításhoz, háztartásigép-szereléshez, fűtésszereléshez kapcsolódó számlákat - annak, akinek éves jövedelme nem több 3,4 millió forintnál. A számlaérték 30 százaléka vonható le a jövedelemadóból, de az így létrejövő levonás a többi kedvezmény összegével összevontan nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

2. Szigorúbb APEH

Az adóbírság összege az adóhiány 75 százaléka is lehet bizonyos esetekben, a korábbi maximálisan 50 százalék helyett. A számlaadás elmulasztásáért az adózón túl az alkalmazottja, képviselője vagy az értékesítésben közreműködő magánszemély is büntethető.

3. Cégautóadó

Jövőre csak úgy lehet költséget elszámolni gépkocsira, ha megfizetik a cégautóadót.

A javaslat szerint: az 1600 köbcenti alatti autókra havi 7000 forint, míg az e felettiekre havi 15 000 forint adót kell fizetni. Azaz a legtöbb esetben jövőre kevesebbet kell fizetni.

4. Növekszik a juttatások szerepe

Megszűnne az adómentes juttatásokhoz kapcsolódó 400 ezer forintos korlát, de egyedi korlát lenne például az iskolai rendszerű képzés adómentesen átvállalható költségére (korlát: a minimálbér 2,5-szerese), illetve a művelődési intézményi szolgáltatásokra (korlát: a minimálbér).

5. Átalányadózók, evások

Nő az átalányadózás választási lehetőségének értékhatára (általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra). Meg kell őrizni a számlákat az átalányadózó egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, valamint az evásoknak is.

6. Kevesebbet jut az államnak az osztalékból

Megszűnik a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik.
Természetesen számos más kisebb-nagyobb változtatást is tartalmaznak a törvényjavaslatok.

Bővebben

 Hozzászólás 0 hozzászólás

TEÁOR számok, újratöltve?

2008. November 12. 10:00 - admin

A hétfőn a parlament elé terjesztett törvényjavaslat módosítja a cégtörvényt és rendezi a TEÁOR számok cseréjét - ha elfogadják.
Elektronikus úton kell majd beküldeni - letétbe helyezni - a számviteli beszámolót a Cégközlönynek, amelyet az elhelyez honlapján, illetve továbbít az adóhatóság felé.

Ha a cég nem tesz eleget eme kötelezettségének és a felszólításra sem pótolja a hiányt, akkor lesúlyt az APEH pallos: jön a bírság és az adószám 60 napos felfüggesztése. Ezt meghaladó tétlenség esetén értesítést kap a cégbíróság a cég megszűntetéséről, amelyet 15 napon belül végre is hajt majd.

A cégjegyzékben szövegesen kell megjelölni a cég tevékenységeit, viszont az adóhatóság már TEÁOR számokat vár.

Azok a cégek, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amelynek a kódját ez év január 31-ig nem lehetett automatikusan átfordítani az új TEÁOR-nak megfelelően, a 2009. évi első adóbevallással együtt rendezhetik a hiányt.

 Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94]
Blog archivum