hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Pert nyertek az OEP ellen

2009. Február 18. 10:00 - admin

Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához

Mindannyian jól ismerjük ezt a bizonylatot és szinte senki sem érti, hogy ezt miért pont azon a bizonylaton kell nyilvántartani, amikor egy bérprogramból ugyanez a bizonylat kinyomtatható.

Ugyanezt a dolgot nem értve pár évvel ez előtt egy könyvelő iroda pert indított az OEP ellen, miután meg akarták őket büntetni a helytelen (hiányos) bizonylatolás miatt.

A pert végül is megnyerték, a teljes ítéletet letöltheti innen.

Véleményünk szerint, a problémák elkerülése végett a továbbiakban is az OEP által előírt szigorú számadású nyomtatvány vezetése lenne a követendő, de arra jó lehet a példa, hogy hasonló helyzetben hivatkozási alap lehessen a büntetés elkerüléséhez.

Ítélet
 


Hozzászólás 7 hozzászólás

TB kifizetőhelyek figyelem: ABEV hiba!

2009. Február 6. 10:00 - admin

Kedves olvasónk, Magdolna jelezte felénk problémáját az ABEV szoftver 0908-as bevallásával kapcsolatban.

 Az ABEV a 0908-as A lapra nem gyűjti fel a GYED-ből levont (és az M lapokon helyesen beírt ) nyugdíjjárulékot, valamint a magánnyugdíjpénztári tagdíjat. Érdeklődő kérdésére telefonon azt a válasz kapta az APEH-től, hogy küldje be hibásan...


Vajon mikor javítják ki ezt a hibát?

Köszönjük a figyelmeztetést, kedves Magdolna!


Hozzászólás 0 hozzászólás

Ingyenes segédanyag kezdő vállalkozásoknak

2009. Január 27. 10:00 - admin

Az ingyenesen letölthető Start-Up Guide 2008. Üzleti tanácsok induló kisvállalkozások számára című könyv 120 oldalon átfogó képet ad egy kis cég működtetésével kapcsolatos kérdésekről, az üzleti tervezéstől a jogi és könyvviteli alapok ismertetésén, a finanszírozás alapkérdéseinek bemutatásán át a marketingkommunikációig.

A kiadványban a szerzők felhívják a figyelmet egyebek között a swot- analízis fontosságára. Azaz arra, hogy nem érdemes fejest ugrani egy vállalkozásba, hanem az indulás előtt mindenképpen fel kell mérni az erősségeket, a gyengeségeket, a lehetőségeket és a veszélyeket, amelyek a későbbi működést befolyásolhatják. Az üzleti terv készítése során végig kell gondolni, hogy az ötlet miként illeszkedik a már megvalósított, hasonló elképzelések közé.

Az induló vállalkozások tájékozódhatnak a kiadványból a hitelfelvételi, illetve garancialehetőségekről, valamint a különféle állami programokról. A teljesen laikus kezdők és a haladók is találhatnak hasznos információkat az adózási és számviteli fogalmakat összegző, valamint a céges autóra, telefonra vonatkozó fejezetekben.

Letölthető innen


Hozzászólás 0 hozzászólás

A készpénzforgalom korlátozása

2009. Január 22. 10:00 - admin

Titokban készül az APEH, még nem tudni, hogyan fogja ellenőrizni az adóhatóság a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket, amelyeket február elejétől szankcionál a jogszabály.
A bírság összege a 250 ezer forintos limitet meghaladó rész húsz százaléka, a bírság a kifizetőt terheli. A szankciókat illetően az adóhatóság egy átmeneti időszakban méltányosan fog eljárni, kezdetben inkább a tájékoztatásra helyezi a hatóság a hangsúlyt, vagyis nem az a cél, hogy kiszabják a bírságokat a revizorok, hanem az, hogy a jogszabályt betartsák a vállalkozók. Titkolják, meddig tart ez az átmeneti időszak.

Nem lesz egyszerű a szűrés

Nem is lesz egyszerű az ellenőrzés, hiszen az, hogy adott kifizetést átutalással vagy készpénzfizetéssel intéz-e egy vállalkozás, csak a folyószámlák ellenőrzése és a házipénztárak vizsgálata során derül ki, így a készpénzes fizetések kontrolljára valószínűleg csak akkor kerül sor, ha a revizorok már eleve vizsgálat alá vontak egy céget. A banki folyószámlákhoz hozzáférhet az adóhatóság, ám csak adott vállalkozástól kiindulva. A folyószámlák alapján nem válogathatja ki a gyanús társaságokat.

A legnagyobb arányban a kereskedelemben és az építőiparban fordul elő nagy összegű készpénzes kifizetés, ami a feketén értékesítést erősíti, azaz a készpénzes fizetésnek semmiféle nyoma nem marad.

A kereskedelem és az építőipar ellenáll

Egyes jogszabályi értelmezések szerint nemcsak az egyedi ügyleteknél érvényes a limit, hanem a folyamatos teljesítéseknél is, tehát például egy kiskereskedő egy hónapon belül összesen 250 ezer forintért vásárolhat készpénzért ugyanabban a nagykereskedelmi raktárban vagy áruházban.

A havi 250 ezres plafon a cigaretták esetében pedig még a legkisebb fűszerüzlet igényét sem elégíti ki, a dohánycégek pedig vélhetően ezután sem fogadnak el átutalást a már leszállított árukra. A nagykereskedőknek veszteséget okozhat, ha vevőik készpénz helyett bankkártyával fizetnek. Az egy százalék körüli nagykereskedelmi árrés egy részét ugyanis elviszi a bankkártyás fizetés jutaléka.

Az építőipar bizalmi válságára hivatkozva tavaly év végén Futó Péter, a Gazdasági Egyeztető Fórum elnöke, a Futureal Holding tulajdonosa azt szorgalmazta, hogy a készpénzfizetés korlátozását legalább egy-két évig függessze fel a kormány. A kölcsönös és általános nem fizetés ugyanis arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy egy ügyletbe, legyen az akár több millió forint értékű alapanyag-megrendelés, csak akkor mennek bele, ha az áru átadásakor fizet is a megrendelő.Hozzászólás 0 hozzászólás

Hogyan legyen adómentes a cég bevétele 2009-ben

2009. Január 16. 10:00 - admin

Januártól csökkenthető a társasági adóalapja, és akár a cég bevételének háromnegyede is adómentes lehet.

Fektessen állampapírokba

Az új adótörvénnyel jobban járnak azok a vállalkozások, akik az ellenőrzött külföldi társaságtól kapott osztalék 50 százalékát magyar állampapírokba fektetik 2009. június 30-áig és legalább két évig ott tartják. Ekkor ugyanis az osztalék háromnegyedét levonhatják az adóalapjukból.

Az állampapírok között ez idő alatt váltani is lehet, de az ellenérték legfeljebb 15 napig tartható bankszámlán, vagy értékpapírszámlán. További feltétel, hogy az ellenőrzött, külföldi társaságnak minősülő leányvállalat az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2009. június 30-ig realizálja, vagyis - a visszaélések elkerülése érdekében - az ügyletet még 2009. nyaráig lebonyolítsák. A kedvezmény nem vonatkozik az Andorra, Monaco és Liechtenstein székhelyű vállalkozásokra.

Csökkenő osztalékadó

2009-ben tehát a cég (társ)tulajdonosa a cégből kivett osztalék után már nem 35, csak 25 százalékkal adózik, feltéve, ha az több, mint saját tőkéjének 30 százaléka. Ez utóbbi csökkentett a cég értékelési tartalékával.


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56]
Blog archivum