hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

A Munka Törvénykönyv legfrissebb változásai

2011. Augusztus 1. 10:00 - admin

A Munka Törvénykönyv legfrissebb változásai 2011. augusztus 1-én lépnek érvénybe, kivéve a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályok, mert ezek 2011. december 1-étől hatályosak.

PRÓBAIDŐ

Munka törvénykönyve (Mt.) változás 2011. augusztus 1-től a próbaidő kapcsán:

Marad a 3 hónap maximális próbaidő mértéke 2011. augusztus 1. után is, amennyiben nincs kollektív szerződésük és nem tudják belevenni azt, hogy megnövelik a próbaidő mértékét maximum 6 hónapra.

Tudta, hogy 3 hónap próbaidő nem egyenlő 90 nap próbaidővel? Mert 91 - 92 nap is lehet, így érdemes a 90 nap próbaidő helyett 3 hónap próbaidőt kikötni a munkaszerződésben.
Bővebben

EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS

Amennyiben kitöltik az Egyszerűsített foglalkoztatási szerződést (Blanketta Szerződést), nem kell munkaidő nyilvántartást (jelenléti ívet) vezetniük az egyszerűsített foglalkoztatottaknak (alkalmi munkásoknak) 2011. augusztus 1-től.

e) amennyiben a felek írásban kötöttek munkaszerződést,...

Nem jár szabadság az egyszerűsített foglalkoztatottaknak 2011. augusztus 1-től.

„(3) Egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kell alkalmazni az Mt.-nek a szabadság kiadására vonatkozó 134. §-át.”

Bővült a mezőgazdasági idénymunka köre az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán 2011. augusztus 1-től:

„1. mezőgazdasági idénymunka: a növénytermesztési ….

A 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról 2011. augusztus 1-től érvényes összes változását ITT tudja elolvasni.
Bővebben

CSÚSZTATÁS

Nagyon sok helyen alkalmazzák a “csúsztatást”, ami 2011. augusztus 1-ig jogszabályba ütköző gyakorlat volt.

Ha a munkavállaló egyik nap többet dolgozott, akkor nem kaphatott helyette szabadidőt és ki kellett fizetni túlóraként.

2011. augusztus 1-től a munkáltató előírhatja, hogy a pótlék (50%-os túlórapótlék) helyett szabadidőt ad. Amennyiben a munkavállaló ma többet dolgozott pl: 2 órával, holnapután annyival később jön be dolgozni vagy hamarabb hazamegy, nem kell túlórát fizetni.
Bővebben

ÚJRA MUNKÁBA ÁLLÁS GYES, GYED UTÁN

Nem volt szabályozva eddig, de a munkavállalónak egy hónappal előzetesen kellett volna bejelentenie szándékát, hogy újra munkába szeretne állni a GYES vagy GYED lejárata után.

Ez a gyakorlatban úgy történt , hogy a munkavállaló megjelölt egy időpontot, amit a munkáltatónak el kellett fogadni, ha akarta, ha nem.

Ez 2011. augusztus 1-től szabályozásra került, hogy a GYES vagy GYED-ről újra munkába álló munkavállaló, ha a fizetés nélkül szabadság kezdetétől számított hat hónap elteltével kíván munkába állni, a szándékát legalább 60 nappal előtte közölnie kell.

Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság kezdetétől számított hat hónap letelte előtt kíván munkába állni, a szándékát legalább 30 nappal előtte közölnie kell.
Bővebben

GYES, GYED IDEJÉRE JÁRÓ SZABADSÁG

Bizonyára mindenki tudja, hogy a szülési szabadságot követően az anyukának minden gyereke után a GYES vagy GYED első évére járt a szabadság.

Az egy éves szabadsággal érintett időszak 2011. augusztus 1-től fél évre (6 hónapra csökken) ez sokkal kedvezőbb a munkáltatók terheit tekintve és talán több anyuka foglalkoztatását vállalják a jövőben.
Bővebben

SZABADSÁG PÉNZBELI MEGVÁLTÁSA

A szabadság pénzbeli megváltása tilos!!!

De 2011. augusztus 1-től lehetőség van arra, hogy a GYES-ről, GYED-ről újra munkába álló munkavállaló, a fél éves időszak(ok) ideje alatt felhalmozott szabadságát, a munkáltató kifizesse.

Ezen szabadságok pénzbeli megváltására írásos megállapodás kell készüljön a munkáltató és munkavállaló között.

Nagyon fontos, hogy továbbra sem váltható meg pénzben az egyéb jogcímen felhalmozódott szabadság.

SZABADSÁG KIADÁSA, HA AZ ESEDÉKESSÉG ÉVE LETELT

A szabadságokat esedékességük évében ki kell adni!!!

A mai napig találkozom olyan illetőkkel, akik azt vallják, hogy következő év március 31-ig kiadhatók az előző évi szabadságok.

Ez igaz a devecseri iszapkatasztrófa elhárítóira.

Ha a munkavállaló 183 napot meghaladó ideig van betegállományban vagy GYES-en, GYED-en, stb. van, ha újra munkába áll 183 napon belül ki kell adni az előző évi szabadságait.

Ha 183 napnál kevesebb ideig van betegállományban, akkor a munkába állást követő 30 napon belül kell kiadni az előző évi szabadságait.
Bővebben

SZABADSÁG ENGEDÉLY

A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésének megfelelően lehet kiadni!!!

Ezért kell vezetni a szabadság engedély tömböt, DE lehet helyettesíteni azzal, hogy:
- a munkavállaló ír egy pár sort hogy el szeretne menni szabadságra,
- küld egy e-mailt,
- van egy más formanyomtatványuk szabadság engedélyezés céljára.

Az a lényeg, hogy legyen írásban és lefűzve a szabadság engedély.

A jövőben is a szabadság engedély vezetését javaslom, hacsak nem tud kiadni legalább 14 összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadságot.

Lefordítva munkáltatói nyelvre, azt jelenti hogy legalább 10 nap szabadságot kell kiadni egyhuzamban + 4 napot a heti pihenőnapok közül.

MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZÉS

Maximalizálták egy munkavállaló kölcsönzési idejét. Egy munkavállalót maximum 5 évig lehet kölcsönözni. Utána a munkavállaló a kölcsönbevevő alkalmazásában tudja folytatni munkaviszonyát.

Amennyiben a kölcsönbevevő meg kívánja tartani a kölcsönbevett munkavállalót és saját maga alkalmazza a továbbiakban, valamint a kölcsönbeadóval kötött megállapodásban szabályozták a közvetítési díjat, akkor a kölcsönbevevőtől közvetítési díjazásra jogosult a kölcsönbeadó.
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó
www.munkaugyiforum.hu


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1]
Blog archivum