hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Ingyenes segédanyag kezdő vállalkozásoknak

2009. Január 27. 10:00 - admin

Az ingyenesen letölthető Start-Up Guide 2008. Üzleti tanácsok induló kisvállalkozások számára című könyv 120 oldalon átfogó képet ad egy kis cég működtetésével kapcsolatos kérdésekről, az üzleti tervezéstől a jogi és könyvviteli alapok ismertetésén, a finanszírozás alapkérdéseinek bemutatásán át a marketingkommunikációig.

A kiadványban a szerzők felhívják a figyelmet egyebek között a swot- analízis fontosságára. Azaz arra, hogy nem érdemes fejest ugrani egy vállalkozásba, hanem az indulás előtt mindenképpen fel kell mérni az erősségeket, a gyengeségeket, a lehetőségeket és a veszélyeket, amelyek a későbbi működést befolyásolhatják. Az üzleti terv készítése során végig kell gondolni, hogy az ötlet miként illeszkedik a már megvalósított, hasonló elképzelések közé.

Az induló vállalkozások tájékozódhatnak a kiadványból a hitelfelvételi, illetve garancialehetőségekről, valamint a különféle állami programokról. A teljesen laikus kezdők és a haladók is találhatnak hasznos információkat az adózási és számviteli fogalmakat összegző, valamint a céges autóra, telefonra vonatkozó fejezetekben.

Letölthető innen


Hozzászólás 0 hozzászólás

A készpénzforgalom korlátozása

2009. Január 22. 10:00 - admin

Titokban készül az APEH, még nem tudni, hogyan fogja ellenőrizni az adóhatóság a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket, amelyeket február elejétől szankcionál a jogszabály.
A bírság összege a 250 ezer forintos limitet meghaladó rész húsz százaléka, a bírság a kifizetőt terheli. A szankciókat illetően az adóhatóság egy átmeneti időszakban méltányosan fog eljárni, kezdetben inkább a tájékoztatásra helyezi a hatóság a hangsúlyt, vagyis nem az a cél, hogy kiszabják a bírságokat a revizorok, hanem az, hogy a jogszabályt betartsák a vállalkozók. Titkolják, meddig tart ez az átmeneti időszak.

Nem lesz egyszerű a szűrés

Nem is lesz egyszerű az ellenőrzés, hiszen az, hogy adott kifizetést átutalással vagy készpénzfizetéssel intéz-e egy vállalkozás, csak a folyószámlák ellenőrzése és a házipénztárak vizsgálata során derül ki, így a készpénzes fizetések kontrolljára valószínűleg csak akkor kerül sor, ha a revizorok már eleve vizsgálat alá vontak egy céget. A banki folyószámlákhoz hozzáférhet az adóhatóság, ám csak adott vállalkozástól kiindulva. A folyószámlák alapján nem válogathatja ki a gyanús társaságokat.

A legnagyobb arányban a kereskedelemben és az építőiparban fordul elő nagy összegű készpénzes kifizetés, ami a feketén értékesítést erősíti, azaz a készpénzes fizetésnek semmiféle nyoma nem marad.

A kereskedelem és az építőipar ellenáll

Egyes jogszabályi értelmezések szerint nemcsak az egyedi ügyleteknél érvényes a limit, hanem a folyamatos teljesítéseknél is, tehát például egy kiskereskedő egy hónapon belül összesen 250 ezer forintért vásárolhat készpénzért ugyanabban a nagykereskedelmi raktárban vagy áruházban.

A havi 250 ezres plafon a cigaretták esetében pedig még a legkisebb fűszerüzlet igényét sem elégíti ki, a dohánycégek pedig vélhetően ezután sem fogadnak el átutalást a már leszállított árukra. A nagykereskedőknek veszteséget okozhat, ha vevőik készpénz helyett bankkártyával fizetnek. Az egy százalék körüli nagykereskedelmi árrés egy részét ugyanis elviszi a bankkártyás fizetés jutaléka.

Az építőipar bizalmi válságára hivatkozva tavaly év végén Futó Péter, a Gazdasági Egyeztető Fórum elnöke, a Futureal Holding tulajdonosa azt szorgalmazta, hogy a készpénzfizetés korlátozását legalább egy-két évig függessze fel a kormány. A kölcsönös és általános nem fizetés ugyanis arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy egy ügyletbe, legyen az akár több millió forint értékű alapanyag-megrendelés, csak akkor mennek bele, ha az áru átadásakor fizet is a megrendelő.Hozzászólás 0 hozzászólás

Hogyan legyen adómentes a cég bevétele 2009-ben

2009. Január 16. 10:00 - admin

Januártól csökkenthető a társasági adóalapja, és akár a cég bevételének háromnegyede is adómentes lehet.

Fektessen állampapírokba

Az új adótörvénnyel jobban járnak azok a vállalkozások, akik az ellenőrzött külföldi társaságtól kapott osztalék 50 százalékát magyar állampapírokba fektetik 2009. június 30-áig és legalább két évig ott tartják. Ekkor ugyanis az osztalék háromnegyedét levonhatják az adóalapjukból.

Az állampapírok között ez idő alatt váltani is lehet, de az ellenérték legfeljebb 15 napig tartható bankszámlán, vagy értékpapírszámlán. További feltétel, hogy az ellenőrzött, külföldi társaságnak minősülő leányvállalat az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2009. június 30-ig realizálja, vagyis - a visszaélések elkerülése érdekében - az ügyletet még 2009. nyaráig lebonyolítsák. A kedvezmény nem vonatkozik az Andorra, Monaco és Liechtenstein székhelyű vállalkozásokra.

Csökkenő osztalékadó

2009-ben tehát a cég (társ)tulajdonosa a cégből kivett osztalék után már nem 35, csak 25 százalékkal adózik, feltéve, ha az több, mint saját tőkéjének 30 százaléka. Ez utóbbi csökkentett a cég értékelési tartalékával.


Hozzászólás 0 hozzászólás

Új, egyszerű adóbevallás

2009. Január 15. 10:00 - admin

Egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallást vezet be 2009-ben az APEH, melynek lényege, hogy maga a hivatal készíti el személyi jövedelmünk adóbevallását.
Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendő adót és eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz.

Az APEH arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja az egyszerűsített formát, az elnök saját prognózisa 1,5 millió.

A 2007. évi adatok szerint a 4,6 millió adózóból 900 ezren a munkáltatón keresztül küldték be az szja-bevallást, 500 ezer egyéni vállalkozó, illetve jelentős számú őstermelő van, akiknek évi jövedelme meghaladja az 600 ezer forintot, így ezek a csoportok nem választhatják az egyszerűsített formát, mint ahogy az egyszerűsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók sem, akik az APEH szerint a speciális szabályozás miatt maradnak le erről a lehetőségről.


Hozzászólás 0 hozzászólás

Állam bácsinak is maga felé hajlik a keze

2009. Január 13. 10:00 - admin

Több jut az államkasszába, mint amennyivel nő a nettó fizetés.

Minimálbér

2009-ben 71 500 forintra nő a minimálbér (tavaly 69 000 forint), ez nettó 1620 forintos emelést jelent, 57 814 forintra (tavaly 56 190 forint).

Ez a csekély emelés az államkasszát 1714 adóforinttal gazdagítja,  ennyivel fizet több közterhet a munkaadó és az alkalmazott a 2009-es minimálbérért. Jóllehet, a terhek majd kétharmadát a munkáltató állja, az alkalmazottnak 3 százalékkal több a kiadása, mint a foglakoztatónak, az előző évhez viszonyítva.

Átlagkereset

Az átlagkeresetből élők nettó bére idén 4,5 százalékkal nő. A zsebükben körülbelül 3 ezer forinttal marad több, miközben az államkasszába 5370 forinttal nagyobb összeget fizetnek be, mint 2008-ban. 11 117 forinttal többe kerül a saját foglalkoztatásuk, mint amennyit a munkaadójuk fizet utánuk.


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2]
Blog archivum