hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

A vállalatirányítás damaszkuszi pengéje

2012. Szeptember 18. 10:00 - admin

A középkorban a keresztes lovagok rettegtek az arab harcosok damaszkuszi pengéitől. Ezek a kardok rendkívül erős acélból készültek, ugyanakkor rugalmasak, szinte törhetetlenek voltak. A damaszkuszi acél e két tulajdonsága használóját legyőzhetetlenné tette. Azok a vállalatok, amelyek dacolnak a válsággal, és csökkenő kereslet mellett is rendkívül hatékonyan, felesleges költségek és veszteségek nélkül tudnak működni, a damaszkuszi pengéhez hasonló előnyöket nyújtó eszközöket használnak. Olyan eszközöket, melyekkel egyszerre képesek hatékonyan menedzselni folyamataikat, miközben rugalmasan reagálnak a legkülönbözőbb változásokra is: Bemutatjuk a Microsoft Dynamics NAV és a BaBér bérügyviteli szoftver ötvözetét.

A piac a kereslet visszaesése miatt kegyetlen tempót diktál, amikor a gyors reagálás üzleteket jelenthet. Márpedig gyors és jó döntést csak a készletek és kapacitások pontos ismeretében lehet hozni. Ezzel szemben sok cégvezető küzd azzal a problémával a fémiparban, hogy nem azonnal elérhetők az információk a cég erőforrásairól, így egy hirtelen megrendelői felfutás vagy visszaesés esetén nem tud kellő gyorsasággal reagálni. Pedig a legyártott termékek raktározása pénzbe kerül, mert az értékesítésig áll benne a tőke. Ugyanez a helyzet a nem időre teljesített megrendelésekkel is, ami komoly veszteségeket jelenthet a vevői elégedetlenség miatt.

Ugyancsak sok nehézséget jelent a megrendelési, gyártási, logisztikai és értékesítési költségekhez hozzárendelni a bérköltségeket, ami nélkül nem lehet hatékony döntést hozni. Ez már csak azért sem elhanyagolható szempont, mert a bérköltség az egyik legnagyobb költségtényező, valamint egyetlen apró hiba százezres nagyságrendű bírságot vonhat maga után. E problémákra nyújt tökéletes megoldást a Microsoft Dynamics NAV és a BaBér bérügyviteli program integrációja.

Mikropontosságú cégadatok pillanatok alatt:
A Microsoft Dynamics NAV a gyártó cégek igényei alapján kifejlesztett vállalatirányítási rendszer, mely kis- és középvállalkozások részére készült. A cég termelési tevékenysége minden fázisban áttekinthető a megrendelt alkatrészektől, részegységektől kezdve az összeszerelésig, a raktáron lévő készleten át egészen a kiszállításig.

Az intelligens rendszer segítségével lehetővé válik például a termékek címkézése, csomagolása, valamint összeszerelése azt követően is, hogy beérkezett a vevői megrendelés. A meglévő árukészlet így rendkívül rugalmasan, egy „váratlan” megrendelés esetén is könnyedén értékesíthető.

A kis- és közepes vállalatok számára elérhető irányítási rendszerekben általában nincs bérügyviteli modul, mert a bérügyvitel olyan bonyolult és olyan ütemben változik, hogy nincs ember, aki nyomon tudná követni. Azonban a BaBér bérügyviteli szoftver képes erre, köszönhetően annak, hogy közel másfél évtizede a bérügyvitelre specializálódott.

Kipróbált és sokszor bevált megoldás, amely minden olyan funkciót tartalmaz, amelyre egy dolgozó beléptetésétől kezdve a kiléptetésig szükség lehet, ezért előszeretettel használják a könyvelők és nagyvállalatok is. A BaBér egyik legnagyobb előnye, hogy rendszerfüggetlen és egyszerűen integrálható a vállalatirányítási rendszerek többségével.

Egy olyan hatékony szoftverrel együtt, mint a Microsoft Dynamics NAV, egy rendkívül időtálló és rugalmas megoldás jön létre olyan tulajdonságokkal, mint a damaszkuszi acél.

A két rendszer integrációja lehetővé teszi, hogy az emberi erőforrások pontos tudatában hozzunk döntést: van-e elegendő munkaerő? Hányan vannak szabadságon? Hány munkaórát vesz igénybe a megrendelés teljesítése? Mekkora bérköltséget jelent egy műszakban, ha túlórát kell fizetni és ha két műszakra van szükség? Mindezt logikusan és egyszerűen.

A két szoftver kombinációjával valóban ERP üzemmódban, azaz a  keresletet és a szállítást előre jelezve és összehangolva működtethető a vállalkozás, a cég döntéshozói számára áttekinthető a termelés, a logisztika, az értékesítés, a humán erőforrás gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás is.
Szinte „last minute” módban kezelhetők a vevői igények, a termékek előállításához szükséges alapanyagok és alkatrészek rendelései pedig akár „Just In Time” végezhetők. A rugalmas folyamatoknak és az integrált adatoknak köszönhetően pontos, gyors döntéseket lehet hozni, megragadva a kínálkozó üzleti lehetőségeket.

A Microsoft Dynamics NAV és a BaBér együtt olyan a cégek kezében, mint a damaszkuszi penge: használatával rugalmassá és hatékonnyá válik a vállalat. Legyőzhetetlen.
A Microsoft Magyarország, a MultiSoft és a Soft Consulting szervezésében szeptember 19-én Budapesten tájékozódhatnak az érdeklődő szakemberek a gyártóipari cégek előtt álló vállalatirányítási kihívásokról és az azokra adható lehetséges válaszokról.


Hozzászólás 1 hozzászólás

Bérpótlékok 2012

2012. Július 18. 10:00 - admin

Összefoglaló anyag az Új Mt. szerinti, 2012. július 1-től érvényes bérpótlékokról.

  • éjszakai pótlék
  • műszakpótlék
  • vasárnapi pótlék
  • fizetett ünnepi pótlék
  • túlóra pótlék
Az alábbi linken olvashatják:

http://www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-segedanyagok/berpotlekok-2012-julius-1-tol

Tegye fel kérdését DÍJMENTESEN szakértőnknek a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban a Munkaügyi Fórumban:

További szép napot kívánok Önnek, és ne feledje, mindig ott állok Ön mellett!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó
www.munkaugyiforum.huHozzászólás 0 hozzászólás

Az utolsó pillanatban fogadják majd el az új MT-vel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről szóló szabályokat. Olvassa el a tervezetet és ismerje meg, hogyan bővül a könyvelői teendők köre!
 
A részletekről ide kattintva olvashat.
 


Hozzászólás 0 hozzászólás

Hamarosan itt az új Munka Törvénykönyve

2012. Június 5. 10:00 - admin

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról a honlapunkról letölthető dokumentum segítségével tájékozódhat.

 
 


Hozzászólás 7 hozzászólás

Mit hoz a jövő? Változások 2012

2011. December 16. 10:00 - admin

A 2012. januárjától életbe lépő adó-, táppénz és járulék jogszabályváltozásokról.

Személyi jövedelemadó

  • 2012-től kivezetésre került az adójóváírás, csak a 2011-ben megszerzettnek minősülő jövedelmekre lehet alkalmazni (2012. január 15-ig)
  • Adóalap-kiegészítés változása (szuperbruttósítás): az összevont adóalapba tartozó éves jövedelem 2 millió 424 ezer forintot (havi 202 ezer forint) meghaladó részére kell alkalmazni. Az adó- és adóalap-kedvezmények (családi kedvezmény, személyi kedvezmény) mértékei változatlanok maradnak; a családi kedvezmény esetében pontosításra került a jogosultsági kör (gyámok, nevelőszülők esetében) Az adóalap-kiegészítés mértékében (a korábbi hatályos jogszabállyal ellentétben) nincs változás: 27%

A béren kívüli juttatások (évi 500 eFt-ig) értékének 1,19-szorosát (Eho tv. alapján) 10%-os egészségügyi hozzájárulás is terheli.

A munkáltató által adható béren kívüli juttatások max.500 eFt éves keretösszegig adhatók, tekintettel a munkaviszony időarányos részére; az ezt (meghaladó juttatás egyes meghatározott juttatásának minősül, amelyet a juttatások értékének 1,19-szorosa után 16%-os szja és 27% eho fizetési kötelezettség terhel).

Változik a béren kívüli juttatások köre.

  • A kedvezménnyel adható internet juttatás megszűnik.
  • A Széchenyi Pihenő Kártya útján adható támogatás - több juttatótól együttvéve - évi 300 ezer forintról 450 ezer forintra emelkedik. Ezen belül szálláshely szolgáltatásra 225 ezer forint, melegkonyhás vendéglátóhelyeken igénybe vehető étkezési szolgáltatásra (ide értve a munkahelyi étkeztetést is) 150 ezer Ft, szabadidő szolgáltatásra 75 ezer Ft adható.
  • A SZÉP kártyára utalt étkezési támogatás mellett, a munkáltató - a munkavállaló választása szerint - további két étkezési juttatást is adhat kedvezményesen: fogyasztásra készétel vásárlására jogosító Erzsébet utalványt (havi 5 ezer Ft), munkahelyi étkeztetésre havi 12 500 forintot. Az Erzsébet utalványt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki.

A jövőben ismét alkalmazható az a szabály, hogy a munkáltatót terheli az adófizetés, ha minden munkavállalónak azonos feltételekkel adnak juttatást, vagy minden munkavállaló által megismerhető szabályzat alapján járnak el, Ezen juttatásokra az Egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály szerinti adó és eho fizetési kötelezettség vonatkozik.

Napidíj: Bizonylat nélkül elszámolható, (a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett) bevételből levonható e bevétel 30%,ill. a várhatóan megjelenő új kormányrendelet által meghatározott, napi elszámolható összeg. (ez jelenleg 15euró/nap)

Járulékok

Társadalombiztosítási járulék: mint jogcím megszűnik, de a korkedvezmény-biztosítási járulékfizetési kötelezettség továbbra is fennáll. (A járulék fogalma leszűkül.)

Magán-nyugdíjpénztári 10% tagdíj bevallása és a kötelezettség utalása közvetlenül a pénztárhoz történik.

A járulékfizetési felső határ várhatóan évi 7 942 200 forint, napi 21 700 forint.

A biztosított által fizetendő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5 százalékra növekszik. Az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékon belül a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1,5 százalék.

A biztosítottat terhelő mep-járulékot meg kell fizetni:

A jubileumi jutalom, a végkielégítés, az újrakezdési támogatás, a szabadságmegváltás jogcímen kifizetett juttatás, a határozott időtartamú jogviszony megszüntetése esetén a Munka Törvénykönyve 88. §-ának (2) bekezdése és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 27. §-ának (2) bekezdése alapján kifizetett összeg után is.

Társas vállalkozókat érintő eltérő járulék-szabályok:

A biztosított társas vállalkozó a 10% mértékű nyugdíjjárulékot - magán-nyugdíjpénztári tagság esetén a 10 % tagdíjat -‚valamint a 8,5% mértékű egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot a társas vállalkozástól személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg. A nyugdíjjárulék (tagdíj) alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.

Felszolgálási díj, borravaló: A külön jogszabály szerinti felszolgálási díj után a foglalkoztató — a foglalkoztatott helyett — 15%-os mértékű nyugdíjjárulékot fizet. A vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet . A felszolgálási díj, valamint a borravaló után magán-nyugdíjpénztári tagdíjat pénztártagság esetén sem kell fizetni. A vendéglátó üzlet felszolgálója a borravaló után fizethető járulékot a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről.

Szociális hozzájárulási adó

Az adó alapja: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti adóelőlegalap-számításnál figyelembe vett jövedelem, a tanulószerződésben meghatározott díj. E juttatások hiányában az adó alapja a szerződésben meghatározott személyi alapbér, ill. díjazás.

Az adó mértéke: az adóalap 27%-a
 


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
Blog archivum