hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog


2024. január 1-jétől a Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (Szja tv.) módosult a béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások (pl. magáncélú telefonhasználat, csekély értékű ajándék juttatása, a rekreációs keretet meg nem haladóan adott SZÉP kártya támogatás) adózásának rendje.

·        Negyedéves bevallási kötelezettség: a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatásokról korábban havonta, de 2024. január 1. óta - negyedévente kell adatot szolgáltatni a 2408-as nyomtatványon, és adókötelezettségüket (szja, szocho) főszabály szerint a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni. Például a januárban adott SZÉP kártya támogatást terhelő adókat mostantól áprilisban kell bevallani és megfizetni.

·        SZÉP-kártya változások: 2024. január 1-től az élelmiszer-vásárlásra történő felhasználás megszűnt, és a SZÉP-kártyát ismét csak szálláshely-szolgáltatásra, melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra, munkahelyi étkeztetésre, illetve a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra lehet felhasználni. Béren kívüli juttatásként 28% (szociális hozzájárulás és szja) fizetendő a kedvezményes (rekreációs) keretösszeg erejéig (450 000 Ft/év). Az azt meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami utána munkáltatóknak 33,04% adókötelezettséget kell megfizetni.

·        A rekreációs keretösszegen felüli SZÉP-kártya-juttatás: a közterheket továbbra is havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell bevallani és megfizetni.

·        Havi bevallású juttatás: ha a magánszemély bérenkívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben szerzett béren kívüli juttatások együttes értéke az éves rekreációs keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként kell megállapítani.

·        Csekély értékű ajándék: a korábbi egy alkalom helyett mostantól évente háromszor adhat csekély értékű ajándékot a munkáltató vagy kifizető ugyanazon magánszemélynek - juttatásonként a minimálbér 10 %-át meg nem haladó értékben. (2024-ben 26 680 Ft).

Cégünk szakképzett tanácsadója díjmentes tanácsadást biztosít Önnek cafeteria-rendszere hatékonyságának növelése érdekében, és csak a béren kívüli juttatások optimalizálásával megtakarított összegből kér egyszeri jutalékot közös megegyezés alapján. Keressen minket bizalommal, és próbálja ki online elérhető, önkiszolgáló e-Cafeteria alkalmazásunkat!

 



Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1]
Blog archivum