hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Kockázati tőke hitel helyett?

2010. Július 27. 10:00 - admin

Magyarországon a kockázati tőkebevonás jelentőségét azonban a közeljövőben kedvezően befolyásolhatja, hogy egyelőre nem érzékelhető érdemi pozitív változás a bankok hitelezési inaktivitásában - olvasható a DLA Piper elemzésében.

A kockázati tőke a céltársaságok szempontjából kifejezetten „olcsó” finanszírozási formának számít, mivel a társasághoz úgy érkezik forrás, hogy azt nem terheli kamatteher, illetve visszafizetési kötelezettség sem. Ezzel szemben tény, hogy az ilyen jellegű tőkebevonás a céltársaságok tulajdonosai számára a tulajdonosi pozíciójuk gyengülésével jár együtt.

Gyakori hiba, hogy a forrást bevonó céltársaság rosszul méri fel tőkeszükségleteit és így kevesebb tőkéhez jut, mint amennyire valójában szüksége lenne.

A másik jellemző hibaként említhető, hogy a gyakran korlátozott mértékű üzleti tapasztalattal rendelkező tulajdonosok és menedzsment nem tudnak ideális szerződéses feltételeket elérni a maguk számára - megfelelő pénzügyi és jogi tanácsadók hiányában -, különös tekintettel a kockázati tőkebefektetés mértéke és aránya, az ahhoz kapcsolódó speciális jogok, illetve az kiszállás időzítése és a kiszállási stratégia - pl. stratégiai/pénzügyi befektető számára való értékesítés, esetleg tőzsdei bevezetés - tekintetében.

Forrás: DLA Piper


Hozzászólás 0 hozzászólás

Bérkalkulátor, egykulcsos adóval

2010. Június 17. 10:00 - admin

Az Orbán-kormány 2 év alatt, fokozatosan vezeti be ígérete szerint az egykulcsos adót. Tudja meg, valóban jobban járhat-e az új típusú adózással!

Kalkulátorunkból megismerheti, mennyi lesz a nettó fizetése az egykulcsos adó teljes bevezetése után, a kétéves folyamat végeredményeként (gyermekkedvezmény nélkül), s összehasonlíthatja a jelenlegivel.

Kattintson ide a 2011-es bér kalkulátorhoz!


Hozzászólás 5 hozzászólás

Adóbevallás - TOP 8 hiba

2010. Április 30. 10:00 - admin

2010. május 20. az adóbevallások határideje. Mire figyeljen leginkább? Itt a 8 leggyakoribb hiba.

Aláírás hiánya: ÉRVÉNYTELEN!

A leggyakoribb hiba, hogy nem írják alá az adóbevallást az összes szükséges helyen, így a bevallási nyomtatvány érvénytelen. A postán elküldött adóbevallásokat minden olyan lap alján alá kell írni, ahol "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bevallásban közölt adatok a valóságnak megfelelnek" szöveg szerepel. Alá kell írni a kézzel kitöltött nyomtatványokat és az Általános Nyomtatványkitöltővel (ÁNYK) készített majd postai úton elküldött bevallásokat is.

Hibás adóazonosító jel, adószám: ÉRVÉNYTELEN!

Gyakori, hogy a bevallást tevő adózó nem pontosan adja meg saját adóazonosító jelét vagy adószámát.

Adóvisszaigénylés

Adóvisszaigénylés esetén a bevallás főlapján jelölje meg a visszaigénylés tényét, és pontosan megadja a számlaszámát vagy postai átutalás esetén azt a címet, ahova a visszatérítést kéri. Ennek hiányában később csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez.

"55. A kifizetők által levont adóelőleg összege"

Sokan elrontják a kifizető által levont adó sorát, és azt saját kötelezettségként tüntetik fel. A 0953-C lapon a kifizető (pl. a munkáltató) által levont adóelőleget "55. A kifizetők által levont adóelőleg összege" sorban kell feltüntetni.

Munkáltatói adómegállapítás

Gyakori, hogy a munkáltatói adómegállapítást választók megfeledkeznek a munkáltatójuknak tett nyilatkozatukról, és önbevallást is tesznek. Ebben az esetben az APEH-nak adóvizsgálattal kell megállapítania melyik bevallás az érvényes.

Adójukról rendelkezőknek, vagyonadósoknak, különadósoknak

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény (rendelkezés az adóról; 0953-03-as lap kitöltése) esetén sűrűn előforduló hiba, hogy a 139. sorban az adózók biztosítópénztáruk számlaszáma helyett saját bankszámlaszámukat adják meg.
 

Először: vagyontárgyak

Idén először kell figyelniük az adózóknak a nagy értékű vagyontárgyaik (170 LE vagy ennél erősebb, nagy teljesítményű személygépjárművek; vízi valamint légi járművek) adójának bevallására és befizetésére.

A lakóingatlanok adózására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság január 26-i döntésével visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. Így a lakóingatlanokat sem a bevallásban nem kell feltüntetni, sem pedig adót nem kell utánuk fizetni.

Amennyiben a magánszemély rendelkezik adóköteles vagyontárggyal és szja bevallásra kötelezett, úgy a 0953-1042-es kapcsolt nyomtatványt kell kitöltenie. Ha az adózó szja bevallásra nem kötelezett, de vagyonadó-bevallást kell tennie, a különálló 1042-es nyomtatványt használhatja. A bevallási határidő mindkét esetben május 20-a. A 2010-es vagyonadó első felét a bevallás határidejéig, a második felét pedig szeptember 30-ig kell megfizetni az APEH számlájára.

Utoljára: különadó

A 2009-es adóévre vonatkozóan utoljára kell figyelniük az adózóknak a 4%-os különadó fizetési kötelezettségük bevallására és teljesítésére. Éves bruttó 7.453.300 forintos összevonandó jövedelem felett nem szabad megfeledkezni a bevallásban a különadóra vonatkozó adatok (0953-07-es lap) kitöltéséről sem.A 2009. évi személyi jövedelemadó-bevallás kitöltéséről pontos és részletes információk ITT, az APEH hivatalos tájékoztatójá ban.Hozzászólás 0 hozzászólás

Munkaügyi bírságok

2010. Április 27. 10:00 - admin

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az elmúlt évben 22 304 alkalommal büntetett meg munkaadókat. Legtöbbször, 13 076 alkalommal - feketemunka miatt; 3538-szor munkavédelmi szabályok megsértéséért; 1699-szer pedig a munkaidő szabályainak megsértéséért pedig 1699 alkalommal.

Az elmarasztalt társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és mintegy 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik, azaz a megbírságolt cégek 90%-a ebből a három gazdasági ágazatból kerül t ki.


Hozzászólás 0 hozzászólás

APEH TOP 7 - az adóellenőrzés legfőbb okai

2010. Április 19. 10:00 - admin

Amit mostanában fokozottan ellenőriz az APEH.

1. "Fiktív" szerződések, "fiktív" számlák

Az APEH különös figyelmet fordít az alávállalkozói szerződéseknek és a szerződések alapján kiállított és elszámolt számláknak. Sok esetben általános adóellenőrzéssel nyitnak és ennek keretében nézik meg a számlákat, a hozzá kapcsolódó szerződéseket és a dokumentálást is.

Ha konkrét al- vagy fővállalkozóval kötött szerződéseket és azok háttérdokumentációját kérik be, az már a vihar előszele. A forgatókönyv szerint, amikor már látszik, hogy komoly adóhiányt állapíthatnak meg, akkor áfabevallások utólagos ellenőrzésére irányuló adóellenőrzést tartanak, amely adóhiány megállapítása esetén a társaságiadó-fizetési kötelezettségre is kihatással van.

A megrendelő az alvállalkozók fiktív számláiért is felelősségre vonható, akkor is, ha egyáltalán nem volt tudomása a dologról - tehát ezzel hiába védekezik egy cégvezető.

Igen, mindenkinek van félnivalója. Az alapos aládokumentálás a megoldás.

2. Nyereség- és adóminimalizálás

Az éveken át csak veszteséget vagy minimális nyereséget kimutatóknál is megjelenhet az APEH.

3. Jelentős tagi kölcsön

Ha veszteséges egy vállalkozás, akkor az csak tagi kölcsönnel maradhat fenn.  Ilyenkor következhet egy vagyonosodási vizsgálat, amiből kiderülhet, hogy voltak eltitkolt bevételei a cégnek, illetve olyan bevételei a magánszemélynek, amely után nem adózott.

4. Kapcsolt vállalkozások

A kapcsolt vállalkozásoknál nemcsak az ellenőrzött cégre irányul az APEH figyelme, hanem a partnereire is.

5. Újonnan alakult vállalkozás

A fiktív cégekre vadászva ellenőrzik az újonnan alakult cégeket, hogy végeznek-e gazdasági tevékenységet, teljesítik-e az adóbevallási kötelezettségüket.

Aki első vállalkozását alapítja, és nincs tisztában az adózási szabályokkal, mindenképpen még a vállalkozás megalapítása előtt keressen könyvelőt - ITT!.

6. Adó meg nem fizetése

7. Vagyonosodási vizsgálat – másképp, mint eddig

Ha az adózó által rendelkezésre bocsátott iratok alapján a vagyongyarapodás vélelmezhető, csak akkor indítják el magát a vagyonosodási vizsgálatot.

Az adózó ilyen esetben vegyen igénybe jogi képviselőt, mert az adójogban jártas jogász segíthet abban, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a vizsgálat. A kicsi cégek mindenképpen kérjék ki könyvelőjük tanácsát és csak a kért iratokat adják át a revíziónak.Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67]
Blog archivum