hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Támadásba lendül a Bt-k ellen a magyar állam

2008. Szeptember 25. 10:00 - admin

A 2009-es adóztatási elképzelésekben szerepel, hogy a betéti társaságokban - és csak a Bt-k esetében - való 30% feletti részesedés esetén hiába állapítanak meg osztalékot, az "személyes közreműködői részesedés" címen nem különadózó, hanem összevonandó jövedelem lesz.

Diszkriminatív és a szektorsemlegesség elvét sértő javaslatról van szó, amelynek hátterében valószínű azon jóslatok beteljesedése áll, miszerint a Bt-k idővel "kihalnak" a gazdaságból.

Arról nem is beszélve, hogy az egész miskulancia könnyen kijátszható: Újabb tagok beléptetésével 30% alá csökkenthető a részesedés aránya és a pl. 25%-kal rendelkező beltag - a többi tag egyetértésével - az összes osztalékot magának szerezheti meg.

 



Hozzászólás 0 hozzászólás

A vállalat jó hírneve

2008. Szeptember 24. 10:00 - admin

A vállalat jó hírneve manapság a cégérték több mint felét adja és napjainkra minden eddiginél sérülékenyebbé vált. Ami korábban szóban lassan terjedt, az ma egyetlen gombnyomásra ezreket ér el.

A jó hírnév segít a tőkebevonásban, vonzza a tehetséges munkaerőt és a megbízható üzleti partnereket, növeli a vevők, az ügyfelek lojalitását, s még a hatóságok piszkálódásait is visszafogja.

2005-ben a cégvezetők a hírnévkockázatot tekintették a legveszélyesebbnek, s úgy ítélték meg, hogy ennek kezelése nehezebb minden más rizikófaktornál. Ha valamilyen konkrét esetben a köz a vállalat ellen fordul, annak súlyos üzleti következményei lehetnek.

Ha már kitört a botrány, akkor a vállalat első számú vezetőjének kell kézbe vennie a hírnév helyreállítását - ha pozíciójában maradhatott. A leghatékonyabb eszköz a nyilvános bocsánatkérés és az érdemi változtatás, a késlekedés viszont súlyos károkat okozhat.

Míg Nyugat-Európában a cég hírnevének őrzése és ápolása a stratégia fontos része, addig hazánkban még akadnak nehézségek ezen a téren és nem szokás a bocsánatkérés. Marad inkább a körömszakadtáig tagadás. A fogyasztói panaszokra sok esetben nem érkezik válasz, annak ellenére, hogy az időben és kellő odafigyeléssel történő reagálás sokat javíthat a cég hírnevén.

A jövő a fogyasztók fokozódó etikai elvárásaival számoló cégeké.


Hozzászólás 0 hozzászólás

A TEÁOR-kódok és a cégtörlés

2008. Szeptember 22. 10:00 - admin

Egyelőre felröppent rémhír csupán, hogy törölhetik azt a céget, amely nem végzi el időben TEÁOR-kód átsorolását.

 

Amit biztosan tudunk


2009. márciusától törlik a TEÁOR-kódokat a cégjegyzékből és az átsorolásra 2008. december 31-éig van ideje a cégeknek.

Új szabályozás


November elsején döntenek az új tervezetről, miszerint, akik nem sorolnak át az év végéig, 2009. májusi tao-bevallásukhoz mellékelt adatlapon pótolhatják ezt.

Mi mégis azt ajánljuk: ne kísértse a Sorsot, mert ha minden marad jelenlegi rend szerint, akkor bajba kerülhet Pató Pál úr cége.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete javaslata szerint nem ártana a  tevékenységi körökhöz rendelt kódokat visszatáplálni a cégjegyzékbe, ahogy korábban a bankszámlaszámoknál történt. Az adóhivatal az egyesület felvetése ellen eddig nem tiltakozott.

Folytatás november 1-jén?


Hozzászólás 0 hozzászólás

Egyszerűsítő adócsomag, fegyverkező APEH

2008. Szeptember 19. 10:00 - admin

A Pénzügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozta az adó- és járulék törvényeket érintő módosító javaslatát, amit a kormány szerdán tárgyalt és fogadott el.

A pénzügyminiszter pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a módosító csomagot, de addig az Országos Érdekegyeztető Tanácson, és a Gazdasági Együttműködési Fórumon felmerült javaslatokról tárgyal.

A csomag elsődleges célja az egyszerűsítés, nem pedig a vállalkozások összterhének csökkentése. Szakértők szerint jó irány, hogy az adóalap-csökkentő tételek nagy részét megszüntetnék, de mint már annyiszor elhangzott: a mértékét keveslik, ezzel nem nő az ország versenyképessége.

Új fegyvert kap az APEH?

A javaslat szerint, a fekete- és szürkegazdaság ellen újabb eszközt kapna az APEH: "Alapos ok" esetén megfordulhat a bizonyítási kényszer, s a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy a költségei valóban felmerültek.

Biztosak lehetünk benne, hogy ha az APEH akar, talál is majd "alapos ok"-ot, hiszen olyan ez, mint a kifogás: akik keres, talál.

Dráguló cégautó?

Más kérdés a szakértők cégautók miatti siránkozása. Eddig boldog-boldogtalan céges autóval furikázott az országban - Halleluja, dugóban araszolás! - most majd nem fog. Vagy megfizeti az árát.

 




Hozzászólás 0 hozzászólás

Cafeteria

2008. Szeptember 12. 10:00 - admin

A köznyelvben használt „cafeteria” elnevezés egy kávéházi étlapra utal, egészen pontosan arra, hogy a felkínált lehetőségekből a munkavállalók kedvükre válogathatnak. Nézzük mi is szerepel az "étlapon"! + Új cafeteria kalkulátor
 
A cafeteria rugalmas béren kívüli juttatási rendszer, melyben a munkavállalók igényeik szerint választhatnak a munkáltató által felkínált elemek közül. A cafeteria rendszer elemei, amelyek mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára adó- és járulékmentesek, vagy ha mégis adó- és járulékkötelesek, akkor a bérnél kedvezőbb feltételekkel adóznak - az adott évre vonatkozó törvényi szabályozás szerint.

 
Cafeteria kalkulátor az adómentesen adható béren kívüli juttatások révén realizálható adó- és járulék megtakarítások számszerűsítésére
 


Iskolakezdési támogatás

Iskoláskorú, közoktatási intézményben tanuló gyermeket nevelő szülők kaphatják.

Önkéntes egészségpénztár

A juttatás az önkéntes egészségpénztárba történő munkáltatói hozzájárulás formájában valósul meg. Célja a tag részére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatások finanszírozása. Az egészségpénztárból adómentesen igénybe vehető szolgáltatások tájékoztatóját az adott pénztár honlapján kell megtekinteni.

Üdülési csekk

A juttatások egyik legnépszerűbb formája. Az üdülési csekk a kiállítástól számított egy évig érvényes a belföldi elfogadóhelyeken. Üdülési, pihenési, kikapcsolódási, egészség-megőrzési, betegség-megelőzési, valamint szabadidősport szolgáltatásokra használható fel, és a fesztiválozó fiatalok közül is igen sokan vásárolták ezzel jegyeiket.

A fel nem használt üdülési csekk annak lejárta előtt meghosszabbítható, további információk a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján.

Internethasználat

A támogatás az otthoni internet költségeket részben vagy egészben fedezi. A munkavállaló fizet elő internetre, melynek egyszeri belépési díját, havi díját a munkáltató számla alapján megtéríti. A juttatás mértéke az internet szolgáltatótól kapott számlán szereplő internet használattal kapcsolatos költségek.

Utazási bérlet

A munkába járáshoz helyi utazási bérletet is kaphat a munkavállaló, aki a munkáltató nevére kiállított számla alapján kérheti költsége megtérítését.

Sport

Igénybe vehető a munkavállalók aktív mozgását elősegítő sportpályák, klubok, edzőtermek, fittnes-centrumok belépőinek és bérleteinek finanszírozására. Amennyiben egészségpénztári keretből veszi igénybe a dolgozó a szolgáltatást (pl.: uszodabérlet), akkor a munkavállalóval egy háztartásban élő közeli hozzátartozók részére is igényelhető.

Ajándékutalvány vagy Hungary Card

Ajándékutalvány a munkavállalóval egy háztartásban élő közeli hozzátartozók részére is igényelhető.

A saját részre évente egyszer igényelhető ajándékutalvány helyett a munkavállaló Hungary Card-ot is igényelhet a keretösszegből. A Magyar Turizmus Kártyát kétféle módon lehet használni. Vannak olyan kedvezmények, amelyeket egyszerűen a kártya felmutatásával kaphatunk meg, míg más esetekben a kártya mellett található szelvényfüzet megfelelő értékszelvényének leadása szükséges az olcsóbb vagy ingyenes szolgáltatás igénybevételéhez.

Kultúra - utalvány

A juttatás a dolgozó és családtagjai részére művelődési intézményi szolgáltatás igénybevételére alkalmas, pl. könyvtári, levéltári szolgáltatás, múzeumi szolgáltatás, előadóművészet, filmvetítés, állat-, növénykert, védett természeti érték bemutatása, közművelődési intézmény által nyújtott felnőtt- és egyéb oktatás.

Iskolarendszerű képzés támogatása

A munkáltató adómentesen támogathatja a munkavállaló iskolai rendszerű képzésének költségeit, amennyiben az a munkáltató tevékenységével összefüggő, a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését szolgálja (szakirányú képzés).

Ruha

Igénybe vehető felsőruházati, lábbeli és kiegészítő ruházati termékek (pl. sál, kendő, táska) megvásárlásához.

Tanfolyam, szakkönyv

A juttatás igénybe vehető szakkönyv, számítástechnikai eszköz megvásárlásához, valamint képzések, tanfolyamok, nyelvtanfolyamok díjaihoz.
 
Az egyes juttatási elemek csak meghatározott mértékben vehetők adómentesen igénybe. Ezek részletes tájékoztatója elérhető az Adózóna honlapon.



Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2]
Blog archivum