hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Cafeteria-tanácsadás és az e-Cafeteria alkalmazás

2024. Február 20. 9:08 - siteadmin

Ha szeretné meglévő cafetéria-rendszerét hatékonyabbá tenni, de akkor is, ha új cafetéria-rendszer bevezetésén gondolkozik és átfogó, reális képet kapna a lehetőségeiről, bennünk hatékony közreműködőkre találhat. Portfóliónkat professzionális cafeteria-tanácsadással is bővítettük, valamint egy saját fejlesztésű, felhasználóbarát, önkiszolgáló e-Cafeteria alkalmazást is ügyfeleink rendelkezésére bocsájtunk, amiben naprakész adatok, információk teszik átláthatóvá a béren kívüli juttatások rendszerét. Ha elveszett a részletekben vagy ha kacifántosnak tűnnek a cafetéria-rendszert érintő adózási törvények, forduljon hozzánk bizalommal!

Általánosságban a cafetéria-rendszerről

Amikor azt mondjuk cafetéria-rendszer, akkor azon nem mást, mint a béren kívüli egyéb juttatások rendszerét értjük. Ezen belül két nagyobb csoportot különíthetünk el: az adómentesen adható, kedvezményes adózású és a bérjövedelemként adózó juttatásokat; utóbbi esetében ugyanakkor elkülöníthetünk béren kívüli juttatásokat, egyes meghatározott juttatásokat, valamint az összevont adóalap részeként adó- és járulékköteles juttatásokat is. Maga a cafeteria szó az angol önkiszolgáló vendéglő kifejezésből ered, és egészen szépen fedi is a valóságot, hiszen a cafetéria-rendszer lényege, hogy pontosan ugyanúgy lehet számunkra megfelelő elemeket válogatni a munkaadó által összeállított juttatási rendszerből, mintha csak egy gyorsétteremben szemezgetnénk a rendelkezésünkre bocsájtott kínálatból.
A cafetéria elemek összeállításánál túlnyomórészt az egyik fő szempont a kedvezőbb adózás, azonban nem minden munkaadó csak ezt veszi figyelembe. Mivel a cafetéria a fizetés mellé adott plusz, ezért nem csak az lehet lényeges a munkaadó szempontjából, hogy ez minél kevesebbe kerüljön neki, hanem az is, hogy alkalmazottjai vagy leendő alkalmazottjai milyen plusz juttatásokat találhatnak motiválóbbnak, kecsegtetőbbnek. A dolgozói elégedettség magában hordozza a lojalitást, a munkavállalói elégedettség növelése pedig számos egyéb hosszú távú pozitív hatással is bír.
Alapvetően mindig a munkáltatón múlik, hogy ki élvezheti a cafetéria-rendszer előnyeit, azonban azt fontos tudni, hogy az ilyen juttatások csakis akkor számítanak kedvező adózásúnak, ha dolgozók egyenlő arányban (vagy csoportokra osztva) részesülnek belőlük.

Hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni a cafetéria-rendszert?

Nem csak a bérek optimalizálása szempontjából, de a rendelkezésére álló pénzügyi források tudatos kihasználásának nézőpontjából is lényeges, hogy jól működő cafetéria-rendszert működtessen. Azért, hogy a lehető legjobban ki tudja használni a rendszer nyújtotta előnyöket, fontos, hogy naprakész ismeretei legyenek a jelenleg is érvényben levő adózási törvényekről, de tisztában kell lennie azzal is, hogy ezeket a törvényeket hogyan lehet optimálisan a gyakorlatba ültetni. Ehhez nyújtunk szakértői, tanácsadói segítséget, ugyanakkor szívesen állunk rendelkezésére akkor is, ha még csak fontolgatja, hogy a közeljövőben bevezetné a cafetéria-rendszert. Cafetéria-szakértőnk azontúl, hogy segít szakszerűen bevezetni a cafeteria-rendszert, összeállít egy minden szempontból előnyös választéklistát is, ami mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára adóelőnyt jelenthet.

Praktikus önkiszolgáló e-Cafeteria alkalmazás

Ha pedig mindez nem lenne elég, saját fejlesztésű, felhasználóbarát alkalmazásunk használatával bárhonnan elérheti a béren kívüli juttatások rendszerét, ehhez pedig nincs is másra szüksége, mint internetkapcsolatra és egy webböngészőre. Azontúl, hogy magas szintű biztonsági rendszer védi a felhasználók személyes adatait, az alkalmazás naprakész a jogszabályi változásokat illetően, így mindig a legújabb cafetéria szabályozás szerint járhat el.

Érdeklik a további részletek, esetleg többet is megtudna az e-Cafeteria alkalmazás használatában rejlő nagyszerű lehetőségekről? Kérjen részletes tájékoztatást, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén!



Hozzászólás 0 hozzászólás

Kölcsönzött munkaerő bére

2024. Február 9. 12:23 - siteadmin

Fő szabály szerint ugyanannyi bér jár a kölcsönzött munkavállalónak, mint a saját dolgozónak, 

azonban van kivétel.



Amikor egy cég kölcsönzött munkavállalókat vesz igénybe a munkavégzéshez, akkor a kölcsönzött dolgozó nem a kölcsönbe vevő céggel áll munkaviszonyban,
hanem a kölcsönbeadóval. A bért tehát a kölcsönbeadó cég fizeti neki. Ehhez képest is érdekes az a szabály, hogy vajon egyforma bért kell-e fizetni egyenlő munkáért a kölcsönbevevőnél foglalkoztatott saját dolgozóknak, és a kölcsönbeadó által foglalkoztatott kölcsönzött dolgozóknak. 

Sokan vélik úgy, hogy a kölcsönzött dolgozók alacsonyabb bért kaphatnak, mint a saját dolgozók. De nézzük, mit mond az idevágó jogszabály.

Arra vonatkozóan, hogy mennyi bér jár a kölcsönzött dolgozónak, a Munka Törvénykönyve (MT) ad határozott iránymutatást. 
Az egyenlő bánásmód követelményéről szóló fejezetben szerepel, hogy a kikölcsönzés alatt a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló dolgozókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket kell biztosítani a kölcsönzött munkavállalók számára is. Ez a kitétel különösen vonatkozik a várandós és szoptató nőkre, a fiatal dolgozók védelmére, a munkabérre (és védelmére), illetve az egyéb juttatásokra, valamint általában az egyenlő bánásmód követelményére.

Fontos, hogy az egyenlő bánásmód szempontjából munkabérnek minősül minden, a munkaviszonyhoz köthető, közvetlenül vagy közvetve adott pénzbeli és nem pénzbeli juttatás, így például az év végi prémium, és a cafeteria is, nem csak a munkabér. (A cafeteriát fizetheti a kölcsönvevő cég is – ilyenkor erről meg kell állapodnia a kölcsönadónak és kölcsönvevőnek a köztük lévő szerződésben.)

Ami az egyenlő bérezés szabályát illeti, van kivétel is. A kölcsönvevőnél csak a foglalkoztatás 181. napjától kell alkalmazni a saját dolgozókkal egyenlő bérezés szabályát a kölcsönzött dolgozókra, amennyiben:
-        a kölcsönzött dolgozó a kölcsönbe adónál határozatlan idejű munkaviszonyban áll, és akkor is kap bért, ha éppen nincs kikölcsönözve,
-        ha a kölcsönzött dolgozó munkaerőpiactól tartósan távol lévőnek minősül (2004. évi CXXIII. törvény 1.§ (2) 1.) és ha
-        a helyi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságtól, vagy közhasznú szervezettől kölcsönzik ki a dolgozót.

Tehát egyenlő munkáért egyforma bért csak akkor kell fizetni a kölcsönzött és a saját dolgozónak, ha nem a fenti három esetről van szó. 
És hogy mikor egyenlő a munka? Az MT szerint (egyenlő bánásmód követelménye fejezet) akkor, ha egyforma természetű, minőségű, mennyiségű, ha azonosak a munkakörülmények, a szükséges szakképzettség, ha egyforma a fizikai vagy szellemi erőfeszítés, a szükséges tapasztalat, az elvárt felelősség. Figyelembe kell venni a munkaerőpiaci viszonyokat is.

Bizonyos tevékenységeknél lehet, hogy nem túl bonyolult megítélni, egyenlő munkákról van-e szó, amelyekért tehát egyforma bér jár, kölcsönzött és saját dolgozónak. 
De feltehetőleg nem kevés olyan munkavégzés is van, ahol nem egyszerű megmondani, melyik munkák közé lehet kirakni az egyenlőségjelet.



Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1]
Blog archivum