hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

Sodexo utazási bérlet kafetéria keretében

2008. Október 22. 10:00 - admin

A béren kívül juttatások és a kafetéria rendszerek egyik legpraktikusabb eleme a helyi bérlet-hozzájárulás, mely a dolgozók munkába járását segíti.
 
A cég a sorbanállás mellett a bérletekhez tartozó számlák adminisztrációjának terhét is leveheti a dolgozók válláról.

A Sodexo a BKV-bérletek több típusát kínálja:

  • Havi bérlet:
  1. Adott hónap elsejétől az utolsó napig érvényes.
  2. Adott hónap hatodik napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
  • Budapesti Egyesítet Bérlet: BEB (a BKV, a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ járataira, Budapest közigazgatási határain belül)
  • Éves bérlet.

A helyi utazási bérlet a munkavállalóknak adó- és járulékmentesen adható.

A szolgáltatás kizárólag a www.sodexo.hu oldalon rendelhető meg.
 


Hozzászólás 0 hozzászólás

Novemberben lép hatályba az új TEÁOR-törvény?

2008. Október 22. 10:00 - admin

Ha az ígértnél később is, de még az idén hatályba léphet az a törvénycsomag, amelynek értelmében a TEÁOR-számok kikerülnek a cégjegyzékből.

 

A szeptemberben elkészült tervezet arról szólt: eltűnnek a szakmakódok a cégjegyzékből, és igyekeznek, hogy a szabályozás november elsején hatályba léphessen. Ám már bizonyos a csúszás.


A Világgazdaság úgy tudja: ha valóban megszületik, a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Cégek: Türelem, van idő!

A cégek legyenek türelemmel ennek megtörténtéig, hiszen a kihirdetés után a változást a jövőre teljesítendő első adóbevallással együtt kell majd bejelenteni az adóhivatalnak.

A cégbíróságok várják a jogszabályváltozást, ugyanis a jelenleg érvényes rendelkezések megkövetelik az átkódolást december 31-ig.


Hozzászólás 0 hozzászólás

Franchise-rendszerek, pro és kontra

2008. Október 16. 10:00 - admin

Kisebb kockázat, kiterjedt ügyfélkapcsolatok szemben a hírnév- és minőségrontás veszélyével, valamint a korlátokkal. Megéri csatlakozni?

 

Egyértelmű előnyök

Amíg az új vállalkozások 70-90 százaléka 5 éven belül tönkremegy, addig a franchise-rendszerben működőknél ez az arány mindössze 7-8 százalék. A tulajdonosoknak nem kell keresztülmenniük az induló kisvállalkozások tanulási folyamatán.

A vállalkozás készen kapja a hálózat több éves tapasztalatát, a működési szisztémát, a know-how-t, a komoly marketing, valamint PR tevékenységet. Különösen jó, hogy a hirdetési költségek megoszlanak a franchise-átadó és az átvevő között.

Árnyaltabb hátrányok

Nem minden franchise-átvevő viselkedik becsületes, jól dolgozó partnerként. A visszásságokat hivatott kiküszöbölni a szerződési záradék, amelynek értelmében a franchise-átadó visszavonhatja az engedélyt, amennyiben a franchise-átvevő a szerződés időtartama alatt szakszerűtlenül dolgozik, vagy megszegi az anyagi kötelezettségeket. Gyakran előfordul azonban, hogy mire az engedélyt visszavonják a hatóságok, a franchise-átadó súlyos üzleti veszteségeket szenved.

További probléma, hogy a sikeres franchise-átvevők gyakran neheztelnek minden, a franchise-átadótól érkező beavatkozásért, de leginkább azért, mert elvárják tőlük a royalty-t, a forgalmi jutalékot. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a franchise átvevő elrejti a forgalom egy részét az átadó orra elől annak érdekében, hogy csökkentse a jutalékfizetést.

Fennáll a veszélye annak is, hogy a betanulási időszak után a franchise-átvevő úgy érzi, hogy nincs már többé szüksége az átadóra, és önállósítani próbálja magát, a már bevezetett egységgel és a megszerzett információkkal. Ilyen esetekre célszerű a franchise-szerződésben korlátozásokat rögzíteni.

Nehézség lehet az átvevő számára, hogy a teljes függetlenséget ebben a formában soha nem fogja elérni, és az eladható termékek és szolgáltatások is korlátozottak, az árpolitika pedig gyakran rugalmatlan – ha azt a franchise-átadó egyoldalúan szabja meg.

Csatlakozzam vagy ne?

Mielőtt csatlakoznánk valamely franchise-hálózathoz, nem árt informálódni egy kicsit a rendszerről. Érdeklődjünk más átvevőknél, valamint nézzük meg, hogy a kínált termék, illetve nyújtott szolgáltatás életképes-e, milyennek látjuk a piac jövőjét.

 Hozzászólás 0 hozzászólás

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium védnökségével harmadik alkalommal indult el az Országos HR Benchmark Felmérés, az Ernst&Young és a DGS Global Research együttműködésében.

A HR teljes szegmensére fókuszáló kutatás négy hónapos kitöltési időszaka alatt online kérdőíves felméréssel gyűjtik össze a szervezők az emberierőforrás-menedzsment részterületein alkalmazott eszközöket, módszereket.
hirdetés

Az adatok feldolgozása után elkészülő összefoglaló elemzés képet ad a hazai szervezetek humánerőforrás-gazdálkodási gyakorlatáról, feltárja, hogy milyen mértékben terjednek el az új technikák, melyek a legnépszerűbb HR trendek, s ezzel is segítséget nyújt a HR szakemberek benchmark tevékenységéhez.

A 2009 januárjában záruló anonim kutatásban részt vevők közül azok, akik megadják adataikat, térítésmentesen megkapják a terjedelmes tanulmányt.

A kutatásba itt lehet bekapcsolódni: www.hrbenchmark.hu


Hozzászólás 0 hozzászólás

Nem lesz új adótörvény

2008. Október 14. 10:00 - admin

A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot. Míg a költségvetést új formában benyújtják, addig az adótörvények módosítását idén már nem kezdeményezik. Jövőre is a jelenleg érvényes adótörvények maradnak hatályban.

A szakma megosztott, adócsökkentést illetve -egyszerűsítést sürget azonban adótörvény fronton idén sem történt semmi...


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85]
Blog archivum