hun eng ger
BaBér a Facebookon

A legjobb béren kívüli juttatások 2022-ben

2022. Március 3. 10:21 - siteadminA béren kívüli juttatások vagy cafeteria-rendszer mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében népszerűek. Eredetileg azért vált közkedveltté ez a lehetőség, mert kevesebb adó terheli, így a munkáltató kisebb költségen tudja növelni dolgozójának juttatásait, a munkavállaló pedig az extra összeggel növelheti a bevételeit. Az utóbbi években azonban egyre fontosabbá válik az a szempont is, hogy a béren kívüli juttatások jól megválasztott elemeivel vonzóbb lehet a cég a munkavállalók szemében, általa növelhető az általános elégedettség és csökkenhet a fluktuáció. 

Melyek a legjobb cafeterialehetőségek 2022-ben, aminek a leginkább örülhet mindkét fél?

A cafeteriaelemek népszerűsége nem csökken, sőt folyamatosan növekszik. Nem véletlenül, hiszen számos fajtája létezik, és a munkáltatók kedvező feltételek mellett tudják biztosítani. Az tehát nem kérdés, hogy a cafeteriarendszer mindkét fél számára előnyös, az viszont annál inkább, hogy milyen elemek léteznek és milyen lehetőségeket biztosítanak számunkra.

2022-ben adómentes cafeteriaelemek

2022-ben is vannak még adómentesen biztosítható cafeteria elemek. Nézzük melyek ezek:
  • Sportrendezvény-belépők vagy bérlet
  • Kulturális szolgáltatásra szóló belépőjegy
  • Óvoda- és bölcsőde-támogatás
  • Kerékpár használatba adása
  • Költségtérítés távmunkára
2020-ban jelent meg a törvény, amelynek a segítségével a munkavállalók a minimálbér 10%-át is megkaphatják költségtérítésként a távmunkára töltött időre. A támogatás az ezzel kapcsolatos költségekre kérhető, mint például áram- vagy vízszámla. 

Népszerű, de az állam által kevésbé támogatott cafeteriaelemek

Egy cafeteriaelem népszerűségét főként az állami támogatás mértéke határozza meg, hiszen akkor lesz egy cég kínálatában a lehetőség, és akkor fogja a munkavállaló is választani, ha minél kevesebb rajta a közteher, és annál többet kaphat kézhez. Pont ezért az olyan elemek, mint az önkéntes nyugdíjpénztár vagy egészségpénztár már kevésbé népszerű, mivel jövedelemként adózik, bár kérhető rá az adójóváírás.

A SZÉP-kártya továbbra is mindennél népszerűbb

A SZÉP-kártya népszerűsége továbbra is kiemelkedő, a három alszámlájával számos lehetőséget fed le. Ráadásul 2022. február 1. és május 31. között élelmiszerre is felhasználhatjuk számos üzletben SZÉP kártyánkat 

Munkabérelőleg bármikor

Minden munkavállaló életében előfordul, hogy előlegre lenne szüksége fizetéséből. Ezeket a kéréseket munkavállalóként kellemetlen megélni, a munkáltatónak pedig extra időt jelent az ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatok elvégzése.

Erre lehet kiváló megoldás az AMBER munkabérelőleg-rendszer, amelynek segítségével a munkavállalók bármikor hozzájuthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó bérükhöz. A munkáltatóknak pedig nem jelent plusz pénzügyi terhet, nem befolyásolja a likviditásukat, a munkavállalók megelégedését pedig növeli, tehát egy új ösztönző eszközt is nyerhet.  

A MagNet Faktor minden segítséget megad a könnyű integrációhoz. A szolgáltatás a Babér bérszámfejtő szoftverrel van összekötve, hogy a munkabérelőleg lekérésekor mindig real time adatok álljanak rendelkezésre, így minden esetben az aktuálisan elérhető bérhez fér hozzá a munkavállaló.

Manapság egyre fontosabb, hogy a munkavállalók elégedettségét növeljük a cég által biztosított béren kívüli juttatásokkal. Mi más lehetne nagyobb öröm, mint az, hogy nem kell a hónap végét megvárni, és a munkavállaló gyorsan, egyszerűen hozzájuthat az időarányos béréhez?


Összefoglaló a legnépszerűbb cafeteriaelemekről

Általánosságban tehát elmondható, hogy a legnépszerűbb cafeteriaelem az lesz, amelyre a legkisebb közteher tevődik. Ennek hatására lesz szélesebb körben elérhető, továbbá a munkavállalók is azokból a lehetőségekből fognak válogatni, amelyekből a legtöbbet kaphatják kézhez.

Ne feledkezzünk meg, hogy vannak olyan elemek, amelyek hivatalosan nem cafeteriaelemek, mégis hozzájárulhatnak a dolgozói elégedettséghez – ilyen az AMBER munkabérelőleg-rendszer is.

A kiválasztás során gondoljuk át, mire lehet a leginkább hosszú távon szükségünk, hiszen a legtöbb esetben egy évre előre kell meghatároznunk milyen elemeket szeretnénk igénybe venni.


A tartalom Magyarország egyik nagy tapasztalattal rendelkező faktorcége, a MagNet Faktor szakértőjének segítségével készült.

Blog témakörök
Blog archivum