hun eng ger
BaBér a Facebookon

Késedelmi kamatot fizet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

2009. Március 31. 10:00 - admin

Április 1-jétől késedelmi kamatot fizet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azoknak a pályázóknak, akik a vállalt határidőre nem jutnak hozzá az elnyert támogatáshoz.

Az európai uniós források magyarországi kedvezményezettjei szempontjából kedvező döntés az ügynökség szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a támogatásban részesülő pályázók a lehető legkevesebb kárt szenvedjék el a pénzpiacok krízise miatt.

Az intézkedés alapja a 281/2006. (XII. 23.) kormányrendelet módosítása. Ez gyakorlatilag jogosnak ismeri el azt a jó ideje megfogalmazott igényt, hogy fizessenek késedelmi kamatot azoknak a kedvezményezetteknek, akik az NFÜ hibájából késve kapják kézhez az esedékes támogatást.

A késedelmi kamat számításának alapja a fizetési határidőn túl kifizetett számla támogatástartalma, mértéke pedig a határidő lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat. Késedelmi kamatra az a győztes pályázó jogosult, akinek a benyújtott kifizetési igénye formailag, tartalmilag megfelelő, nincs köztartozása, a kifizetési igényéhez kapcsolódóan eleget tesz a jogszabályi feltételeknek, s aki ellen nincs folyamatban szabálytalansági vagy más, a kifizetés felfüggesztésével járó eljárás.

A késedelmi kamat fizetésének kötelezettsége nemcsak a 2009. április 1. után, hanem az azt megelőzően megkötött támogatási szerződésekre is vonatkozik.

A késedelmi kamat esedékességéről és összegéről az érintett projekt végrehajtásáért felelős kedvezményezettet levélben tájékoztatják.

 

Blog témakörök
Blog archivum