hun eng ger
BaBér a Facebookon

A mérlegbeszámoló elmulasztása

2009. Június 30. 10:00 - admin

Az előzetes becslések szerint a cégek negyede - mintegy 100.000 - nem nyújtotta be éves beszámolóját. Az APEH a jövőben szigorúbban lép fel a mérlegbeszámolót elmulasztó cégekkel szemben.
Ezeket a cégeket az adóhatóság a határidő leteltét követő 30 napon belül levélben szólítja fel 15 napon belüli pótlásra. Ha ez nem jár eredménnyel, a mulasztó adószámát 60 napra felfüggeszti. Amennyiben ezzel sem ér célt, a cégbíróságnál kezdeményezi a társaság megszűntté nyilvánítását, ami 15 napon belül meg is történik.

Az új szabályozás azokra a cégekre vonatkozik első ízben, amelyeknél a mérlegforduló napja 2009. május 1-jét követő napra esik. A számviteli beszámolót általában a mérlegforduló napjától számított 150 napon belül kell benyújtani. Így az adóhivatalnak a 2008-as mérlegek közzétételének elmulasztása miatt még nem kellett alkalmazni a kilátásba helyezett szankciókat.

Szeptemberben fejezik be a papíralapon benyújtott beszámolók feldolgozását, és csak ekkor kapnak pontos képet arról, hány cég maradt adós a kötelezettségével. A mérlegeket idén lehetett utoljára papíron beadni április 30-ig, ezt követően elektronikusan fogadták a beadványokat.
 
Blog témakörök
Blog archivum