hun eng ger
BaBér a Facebookon

Adóbevallás - TOP 8 hiba

2010. Április 30. 10:00 - admin

2010. május 20. az adóbevallások határideje. Mire figyeljen leginkább? Itt a 8 leggyakoribb hiba.

Aláírás hiánya: ÉRVÉNYTELEN!

A leggyakoribb hiba, hogy nem írják alá az adóbevallást az összes szükséges helyen, így a bevallási nyomtatvány érvénytelen. A postán elküldött adóbevallásokat minden olyan lap alján alá kell írni, ahol "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bevallásban közölt adatok a valóságnak megfelelnek" szöveg szerepel. Alá kell írni a kézzel kitöltött nyomtatványokat és az Általános Nyomtatványkitöltővel (ÁNYK) készített majd postai úton elküldött bevallásokat is.

Hibás adóazonosító jel, adószám: ÉRVÉNYTELEN!

Gyakori, hogy a bevallást tevő adózó nem pontosan adja meg saját adóazonosító jelét vagy adószámát.

Adóvisszaigénylés

Adóvisszaigénylés esetén a bevallás főlapján jelölje meg a visszaigénylés tényét, és pontosan megadja a számlaszámát vagy postai átutalás esetén azt a címet, ahova a visszatérítést kéri. Ennek hiányában később csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez.

"55. A kifizetők által levont adóelőleg összege"

Sokan elrontják a kifizető által levont adó sorát, és azt saját kötelezettségként tüntetik fel. A 0953-C lapon a kifizető (pl. a munkáltató) által levont adóelőleget "55. A kifizetők által levont adóelőleg összege" sorban kell feltüntetni.

Munkáltatói adómegállapítás

Gyakori, hogy a munkáltatói adómegállapítást választók megfeledkeznek a munkáltatójuknak tett nyilatkozatukról, és önbevallást is tesznek. Ebben az esetben az APEH-nak adóvizsgálattal kell megállapítania melyik bevallás az érvényes.

Adójukról rendelkezőknek, vagyonadósoknak, különadósoknak

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény (rendelkezés az adóról; 0953-03-as lap kitöltése) esetén sűrűn előforduló hiba, hogy a 139. sorban az adózók biztosítópénztáruk számlaszáma helyett saját bankszámlaszámukat adják meg.
 

Először: vagyontárgyak

Idén először kell figyelniük az adózóknak a nagy értékű vagyontárgyaik (170 LE vagy ennél erősebb, nagy teljesítményű személygépjárművek; vízi valamint légi járművek) adójának bevallására és befizetésére.

A lakóingatlanok adózására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság január 26-i döntésével visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. Így a lakóingatlanokat sem a bevallásban nem kell feltüntetni, sem pedig adót nem kell utánuk fizetni.

Amennyiben a magánszemély rendelkezik adóköteles vagyontárggyal és szja bevallásra kötelezett, úgy a 0953-1042-es kapcsolt nyomtatványt kell kitöltenie. Ha az adózó szja bevallásra nem kötelezett, de vagyonadó-bevallást kell tennie, a különálló 1042-es nyomtatványt használhatja. A bevallási határidő mindkét esetben május 20-a. A 2010-es vagyonadó első felét a bevallás határidejéig, a második felét pedig szeptember 30-ig kell megfizetni az APEH számlájára.

Utoljára: különadó

A 2009-es adóévre vonatkozóan utoljára kell figyelniük az adózóknak a 4%-os különadó fizetési kötelezettségük bevallására és teljesítésére. Éves bruttó 7.453.300 forintos összevonandó jövedelem felett nem szabad megfeledkezni a bevallásban a különadóra vonatkozó adatok (0953-07-es lap) kitöltéséről sem.



A 2009. évi személyi jövedelemadó-bevallás kitöltéséről pontos és részletes információk ITT, az APEH hivatalos tájékoztatójá ban.

Blog témakörök
Blog archivum