hun eng ger
BaBér a Facebookon

APEH TOP 7 - az adóellenőrzés legfőbb okai

2010. Április 19. 10:00 - admin

Amit mostanában fokozottan ellenőriz az APEH.

1. "Fiktív" szerződések, "fiktív" számlák

Az APEH különös figyelmet fordít az alávállalkozói szerződéseknek és a szerződések alapján kiállított és elszámolt számláknak. Sok esetben általános adóellenőrzéssel nyitnak és ennek keretében nézik meg a számlákat, a hozzá kapcsolódó szerződéseket és a dokumentálást is.

Ha konkrét al- vagy fővállalkozóval kötött szerződéseket és azok háttérdokumentációját kérik be, az már a vihar előszele. A forgatókönyv szerint, amikor már látszik, hogy komoly adóhiányt állapíthatnak meg, akkor áfabevallások utólagos ellenőrzésére irányuló adóellenőrzést tartanak, amely adóhiány megállapítása esetén a társaságiadó-fizetési kötelezettségre is kihatással van.

A megrendelő az alvállalkozók fiktív számláiért is felelősségre vonható, akkor is, ha egyáltalán nem volt tudomása a dologról - tehát ezzel hiába védekezik egy cégvezető.

Igen, mindenkinek van félnivalója. Az alapos aládokumentálás a megoldás.

2. Nyereség- és adóminimalizálás

Az éveken át csak veszteséget vagy minimális nyereséget kimutatóknál is megjelenhet az APEH.

3. Jelentős tagi kölcsön

Ha veszteséges egy vállalkozás, akkor az csak tagi kölcsönnel maradhat fenn.  Ilyenkor következhet egy vagyonosodási vizsgálat, amiből kiderülhet, hogy voltak eltitkolt bevételei a cégnek, illetve olyan bevételei a magánszemélynek, amely után nem adózott.

4. Kapcsolt vállalkozások

A kapcsolt vállalkozásoknál nemcsak az ellenőrzött cégre irányul az APEH figyelme, hanem a partnereire is.

5. Újonnan alakult vállalkozás

A fiktív cégekre vadászva ellenőrzik az újonnan alakult cégeket, hogy végeznek-e gazdasági tevékenységet, teljesítik-e az adóbevallási kötelezettségüket.

Aki első vállalkozását alapítja, és nincs tisztában az adózási szabályokkal, mindenképpen még a vállalkozás megalapítása előtt keressen könyvelőt - ITT!.

6. Adó meg nem fizetése

7. Vagyonosodási vizsgálat – másképp, mint eddig

Ha az adózó által rendelkezésre bocsátott iratok alapján a vagyongyarapodás vélelmezhető, csak akkor indítják el magát a vagyonosodási vizsgálatot.

Az adózó ilyen esetben vegyen igénybe jogi képviselőt, mert az adójogban jártas jogász segíthet abban, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a vizsgálat. A kicsi cégek mindenképpen kérjék ki könyvelőjük tanácsát és csak a kért iratokat adják át a revíziónak.

Blog témakörök
Blog archivum