hun eng ger
BaBér a Facebookon

A jövőre várható legfontosabb adóváltozások

2008. November 19. 10:00 - admin

A törvényjavaslatok még képlékenyek, sőt meglehet semmi sem lesz belőlük, de hátha mégis... 

Hangsúlyos a feltételes mód!

1. Kedvezmény számlagyűjtőknek

Jövőre érdemes lesz gyűjteni a lakásfelújításhoz, háztartásigép-szereléshez, fűtésszereléshez kapcsolódó számlákat - annak, akinek éves jövedelme nem több 3,4 millió forintnál. A számlaérték 30 százaléka vonható le a jövedelemadóból, de az így létrejövő levonás a többi kedvezmény összegével összevontan nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

2. Szigorúbb APEH

Az adóbírság összege az adóhiány 75 százaléka is lehet bizonyos esetekben, a korábbi maximálisan 50 százalék helyett. A számlaadás elmulasztásáért az adózón túl az alkalmazottja, képviselője vagy az értékesítésben közreműködő magánszemély is büntethető.

3. Cégautóadó

Jövőre csak úgy lehet költséget elszámolni gépkocsira, ha megfizetik a cégautóadót.

A javaslat szerint: az 1600 köbcenti alatti autókra havi 7000 forint, míg az e felettiekre havi 15 000 forint adót kell fizetni. Azaz a legtöbb esetben jövőre kevesebbet kell fizetni.

4. Növekszik a juttatások szerepe

Megszűnne az adómentes juttatásokhoz kapcsolódó 400 ezer forintos korlát, de egyedi korlát lenne például az iskolai rendszerű képzés adómentesen átvállalható költségére (korlát: a minimálbér 2,5-szerese), illetve a művelődési intézményi szolgáltatásokra (korlát: a minimálbér).

5. Átalányadózók, evások

Nő az átalányadózás választási lehetőségének értékhatára (általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra). Meg kell őrizni a számlákat az átalányadózó egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, valamint az evásoknak is.

6. Kevesebbet jut az államnak az osztalékból

Megszűnik a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik.
Természetesen számos más kisebb-nagyobb változtatást is tartalmaznak a törvényjavaslatok.

Bővebben

 

Blog témakörök
Blog archivum