hun eng ger
BaBér a Facebookon

1008 Adatszolgáltatás

 monitor ikon- bemutató videó word ikon- leírás


 

Ebben a menüpontban a számfejtést követően elkészíthető a havi adatszolgáltatás. FONTOS! A havi állomány elkészítése előtt feltétlenül le kell frissíteni a BaBér programot az ABEV keretprogramot, valamint a nyomtatványokat külön - külön!

A beállításhoz szükséges az APEH honlapjáról letölteni a bevallás kitöltési útmutatóját, valamint célszerű a programból egy cégszintű, 1-12 hónapot tartalmazó bérösszesítőt elkészíteni, ami segítséget nyújt az adatlap sorainak kitöltéséhez.

Az adatszolgáltatás elkészítése előtt le kell futtatni a „Jövedelembontás” menüpontot, ami a leszámfejtett juttatásokat, valamint azok járulékait tételesen szétbontja. Ha ezt eddig nem tette meg, most pótolja!

Az adatszolgáltatás elkészítése előtt szükséges elvégeznünk a „Beállításokat”. Erre azért van szükség, mert az SZJA alapjához tartozó adatokat a program enélkül nem gyűjti fel.
 

a) Beállítások

A Babér program elindítását követően a havi adóbevallást a következő menüpontban készítheti el: Vigye az egér mutatóját az Adatszolgáltatás, azon belül a 1008 menüpontra, és ott kattintson a Beállítások-ra.

Ezt a beállítást egyszer mindenképpen végig kell gondolni, ám utána ehhez nem kell hozzányúlni mindaddig, amíg új Egyéb jövedelem nem kerül a rendszerbe.

A képernyő bal oldalán a 1008-as nyomtatvány sorai jelennek meg. A kép jobb oldalán a Szerviz / Szótár /Szótár / Egyéb jövedelmek láthatók.

A bal oldali mező soraiba bal egér gombbal kettőt kattintva a jobb oldal aktívvá, kitölthetővé válik. Jobb oldalon a felgyűjteni kívánt egyéb jövedelem előtt levő mezőt be kell pipálni.

Ha a nyomtatvány összes, szükséges sorához tartozó egyéb jövedelmeket kiválasztotta, akkor kattintson a Rögzítés gombra.

Ha ezen beállításokat más cégnél is használni kívánja, kattintson a Beállítások másolása gombra.

Bal oldali mezőből válassza ki azt a céget, amelynek beállításait másolni szeretné. Jobb oldalon pipálja be azokat a cégeket, ahová a beállításokat másolni akarja. Ha végzett, kattintson a Másolás gombra.

b) Adatrögzítés


A Beállítások után a munkát az Adatrögzítés menüpontban folytassa.
 
Itt adatrögzítést, adatgyűjtést, valamint a bejelentés dátumának törlését végezheti, amelyek közül a Művelet felirat alatt választhat.
 
Bejelentés dátumának törlésére akkor van szükség, ha az elkészített bevallást még nem küldte el az APEH részére, de javításokat kell rajta végezni.

A Hónap mezőben válassza ki azt a hónapot, amelyről a bevallást el akarja készíteni.

A Típus mezőből akkor válassza ki a Helyesbítést, ha Önellenőrzést vagy Helyesbítést kell beadni az APEH részére. Minden más esetben hagyja a választó gombot az Eredeti-nél.

A bal oldali szűrőképernyőn lehetősége van arra, hogy az adatrögzítést, adatgyűjtést Telephelyre, Szervezeti egységre, Munkavállalóra szűkítse.

A Lista készítésének dátumát ne használja.

Ha az összes szűrőfeltételt beállította, az Eredmény gombra kattintva folytathatja a munkát.

Adatgyűjtés esetén a BaBér felugró ablakban figyelmezteti. Az „Igen”-re kattintva léphet tovább, ekkor a kézzel berögzített adatokat a program törli, és a számfejtésből, valamint jövedelembontásból származó adatokat gyűjti fel. „Nem” esetén megszakítja a műveletet.

A kigyűjtött adatokat célszerű ellenőrizni az „Adatrögzítés” gombnál elérhető képernyőn. Itt lehetőség van az Adatgyűjtéstől függetlenül is adatokat bevinni, módosítani.

Az Adatrögzítés ablakban az Adatszolgáltatási időszaknál pontosíthatja a kijelölt hónapban esedékes időintervallumot.
       
A 1008-04, -05, -06, és -07 űrlapokon a Gyűjtés fülön láthatók a már begyűjtött adatok, a Módosítás fülnél írhatja be a módosításokat, és az Összesen fülnél láthatja a végeredményt.
 
A 1008-09, -10, -11, -12, -13 és -14 űrlapokon a jobb alsó részen látható nyilakkal lapozhatunk több oldal esetén, illetve a +/- gombokkal hozhatunk létre és törölhetünk lapokat.

Az Adatrögzítés ablak jobb- és bal alsó sarkában lévő nyilakkal lapozhatunk a munkavállalók között.

Amennyiben a program által felgyűjtött adatok a dolgozók bérkartonján szereplő adatokkal megegyezők, akkor az Adatszolgáltatás menüpontra lépve elkészíthető az ABEV programba beolvasható állomány.

c) Adatszolgáltatás


Az Adatszolgáltatás gombra kattintva a következő képernyő jelenik meg:

A Hónap mezőben válassza ki azt a hónapot, amelyről a bevallást el akarja készíteni.

A Típus mezőből akkor válassza ki a Helyesbítést, ha Önellenőrzést vagy Helyesbítést kell beadni az APEH részére. Minden más esetben hagyja a választó gombot az Eredeti-nél.

Az Adatszolgáltatás mezőből az „XML adatszolgáltatás”-t az ABEV programon keresztüli adóbevallás esetén válassza; a „Lista”-t, ha a bevallásokra nyomtatott formában van szüksége.  A Listát le lehet kérni dolgozókra is, a „Dolgozók részletezése és összesítések”, valamint Telephelyre és/vagy Szervezeti egységre bontva, a „Csak összesítések” mezők jelölésével.

A bal oldali szűrőképernyőn lehetősége van arra, hogy az adatrögzítést, adatgyűjtést Telephelyre, Szervezeti egységre, Munkavállalóra szűkítse.

A Lista készítésének dátumát ne használja.

Az „Eredeti” és „XML” mező jelölése esetén, az Eredmény gombra kattintva, megjelenik a 0808A nyomtatvány.

Ha már létezik ilyen adatlap, akkor a BaBér egy felugró ablakban rákérdez az újragyűjtésre. Újragyűjtés esetén az adatlapra a már korábban kézzel felvitt adatokat a program felülírja.

A 0809A nyomtatványon is érdemes az adatokat leellenőrizni, az esetleges kiegészítéseket megtenni.

Ezt követően az „Adatszolgáltatás” gombra kattintva a „Mentés másként” ablak jelenik meg. Az adatszolgáltatás készítésekor célszerű az XML adatállományt abba a könyvtárba menteni, ahová az ABEV program telepítésre került.

Az elkészült és mentésre került állomány esetén a BaBér „Az adatszolgáltatás elkészült” üzenetablakkal jelez.

Importálás az ABEV programba


Az XML adatálomány elkészítése után, a bevallás ellenőrzéséhez javasoljuk a következők elvégzését: ABEV program / Szerviz / Fejlesztőknek / XML file ellenőrzés.

Ha a program talál hibás adatokat, azt a dolgozó nevével, valamint a hibás sorral megjeleníti, amit ki is lehet nyomtatni. Így, az esetleges hibák javítása, ellenőrzése könnyebbé válik.
 

Helyesbítés


Ha már történt adatszolgáltatás az APEH felé és valamely adatot hibásan közöltünk, vagy megváltozott (pl. téves személyi adatközlés, magánnyugdíj pénztári adatközlés, stb.) akkor van mód a programban eredetitől eltérő, ún. „Helyesbítés” elkészítésére is.
 
Az adatok gyűjtése, valamint az xml állomány elkészítése hasonló elveken alapul, mint az eredeti adatszolgáltatás elkészítése.

Nagyon fontos, hogy a már elkészített, és az APEH felé beküldött Eredeti 1008-as xml állományról a bejelentés dátumát nem szabad törölni és nem szabad rágyűjteni!

Az Adatrögzítés menüponton belül ki kell választani a módosítani kívánt Hónapot, Telephelyeket, Szervezeti egységeket, Munkavállalókat, majd a Műveletet Adatgyűjtésnek, a Típust pedig Helyesbítésnek beállítani.

A képernyőn megjelenik a gyűjtésre kerülő helyesbítések sorszáma is.

Az Adatgyűjtést követően az Adatrögzítés Művelettel az adatokat le kell ellenőrizni, az esetleges kiegészítéseket megtenni.

Amennyiben az ellenőrzés, illetve a kiegészítés megtörtént, akkor elkészíthetjük a helyesbített 0809-as xml állományt, aminek a lépései a következők:

Az Adatszolgáltatás menüponton belül ismételten kiválasztjuk a kérdéses, helyesbített Hónapot, Telephelyeket, Szervezeti egységeket, Munkavállalókat;  a „Típus”-nál a „Helyesbítés”-t, majd az Eredmény gombra kattintva a következő képernyő jelenik meg:

Az Adatszolgáltatás gombra kattintva megjelenik a Mentés másként ablak, ahová az elkészült állományt menthetjük. Itt is érdemes az XML adatállományt abba a könyvtárba menteni, ahová az ABEV program telepítésre került.

A Mentés gombra kattintva a megadott útvonalra az állomány mentésre kerül, amit az ABEV programba, az XML műveletek menüpont alatt importálhatunk.

Ha a BaBér Adatszolgáltatások > 1008 > Adatszolgáltatás menüpontjában, az „XML adatszolgáltatás” helyett a „Lista”-t  választjuk, az Eredmény gombra kattintva az ABEV programból is ismert 1008-as nyomtatvány jelenik meg, ami egy újabb ellenőrzési - egyeztetési lehetőséget biztosít. A Listát le lehet kérni dolgozókra is, a „Dolgozók részletezése és összesítések”, valamint Telephelyre és/vagy Szervezeti egységre bontva, a „Csak összesítések” mezők jelölésével.

A Lista készítésének dátumát ne használja.

Érdeklődés

 

TB-naptár-2024

Babér bérprogram demo letöltés

2024. Május
H K Sz Cs P Sz V
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Feliratkozás a hírlevélre


Kérjük írja be a képen látható betűket, számokat:

[ Másik képet kérek ]
Az adatokat bizalmasan kezeljük, az Ön beleegyezése nélkül adatait harmadik félnek tovább nem adjuk. Hírlevelünkről itt bármikor leiratkozhat.