hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog




2017. július 1-jétől a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók is csak elektronikus úton intézhetik a pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz igénylését. Alábbi bejegyzésünkben a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók elektronikus ügyintézéséhez szükséges tennivalókat ismertetjük, külön kitérve azokra az internetes oldalakra, amelyek segítséget nyújtanak a regisztrációhoz és az ügyintézéshez.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 61. § (5) bekezdése alapján 2017. július 1-jétől „A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és a kormányhivatalnál történt regisztrációt követően, kizárólagosan elektronikus úton nyújthatja be.”

Mi is szükséges az elektronikus ügyintézéshez?

Mindenekelőtt az elektronikus ügyintézéshez a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatónak szükséges ügyfélkapuval rendelkeznie. Az ügyfélkapus regisztrációt kezdeményezni lehet bármelyik okmányirodában. A gyorsabb ügyintézés érdekében akár előre lehet időpontot foglalni a regisztrációra az online felületen.

Továbbá az elektronikus úton történő ügyintézéshez szükséges a kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél történő nyilvántartásba vétel, amely az ún. „regisztrációs lap” kitöltésével történik. A regisztrációs lapon bejelenthetők mind a meghatalmazottként, mind a képviselőként eljáró személyek. A regisztrációs lap kapcsán részletes tájékoztatás olvasható az interneten

A regisztrációs lap benyújtható egészségbiztosítási ügyekben eljáró bármelyik kormányhivatalhoz, azonban a gyorsabb ügyintézés végett javasolt a munkáltató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási ügyekben eljáró kormányhivatal járási hivatalához, illetve Budapest XIII. kerületi hivatalához (ez utóbbi címe: Budapest, Teve utca 1/a-c.) eljuttatni. 

Megjegyzés: Természetesen, ha korábban már regisztráltatta magát a munkáltató, akkor a regisztrációs lapot nem kell újra kitölteni.

A fenti regisztrációkat követően sor kerülhet a nyomtatványok (kérelmek) elektronikus továbbítására. Az idézet jogszabály rögzíti, hogy a kérelmek kizárólag az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével tölthetők ki. A nyomtatványkitöltő programról, valamint a nyomtatványok elektronikus továbbításával kapcsolatos teendőkről is találhatunk olyan tájékoztatást, amely lépésenként bemutatja a teendőket. Ez a szöveges tájékoztató elérhető az oldalon, az elektronikus nyomtatványok alatti részben.


Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2]
Blog archivum