hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Fórumok

Kérdések és válaszok - Fórum

Írjon nekünk, ha bármilyen kérdése, problémája van BaBér bérprogramunkkal kapcsolatban! Ügyfélszolgálatunk hamarosan válaszol.

Hozzászólások


PROFITOUR írta::

QUOTE:
A tárgyban felvetett témában szeretnék segítséget kérni.
A Cafetéria kereten belül tavaly lehetőség volt az iskolarendszeren kívüli képzés adómentes elszámolására.
Az idei Cafetéria törvényben sem az adómentes juttatások között, sem a kedvezményes adózású juttatások között nem találom. Ez azt jelenti, hogy ha pl. valamilyen tanfo-lyamról munkavállaló szlát hoz, és azt a munkáltató kifizeti mvállalónak, akkor ez természetbeni juttatásnak minősül a cég részéről? Munkavállalónak egyéb adóköteles bevétel?

Köszönöm a segítséget.

Erika

A felnőttképzésről szóló törvény 29. § 9. pontja alapján iskolarendszeren kívüli képzés az olyan képzés, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. Az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzés közötti különbségtétel alapja tehát a tanulói, hallgatói jogviszony megléte.

Természetesen nincs akadálya annak, hogy az iskolai rendszerű képzés költségét a kifizető átvállalja a vele munkaviszonyban nem lévő vagy nem személyesen közreműködő tag magánszemélyek esetében is, ekkor azonban - miként minden más, az előzőekben nem említett esetben - nem pénzben juttatott adóköteles jövedelem keletkezik, amelynek az adókötelezettségét a juttató és a magánszemély (vagy közöttük és más személy) között egyébként fennálló jogviszony és a juttatás körülményei határozzák meg [Szja tv. 2. § (6) bekezdés].

A társasági adó alanyainál a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költségnek minősül a munkáltató által elrendelt, a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretek megszerzését szolgáló képzés költsége, továbbá a kifizető által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve tevékenységében személyesen közreműködő tagja képzésének költsége, feltéve, hogy a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza, valamint a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély (például üzleti partner, szakértő) e feladatának ellátásához szükséges felkészítés költsége, ide nem értve az iskolai rendszerű képzést.

Ez a rendelkezés tehát ugyanabban a körben vonja meg az oktatási szolgáltatások elismert költségeit, mint amelyek átvállalása miatt a Szja tv. szerint a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége.

Szóljon hozzá a témához

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:
Kérjük írja be a képen látható betűket, számokat:
[ Másik képet kérek ]

TB-naptár-2024

Babér bérprogram demo letöltés

2024. Március
H K Sz Cs P Sz V
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7

Feliratkozás a hírlevélre


Kérjük írja be a képen látható betűket, számokat:

[ Másik képet kérek ]
Az adatokat bizalmasan kezeljük, az Ön beleegyezése nélkül adatait harmadik félnek tovább nem adjuk. Hírlevelünkről itt bármikor leiratkozhat.