hun eng ger
BaBér a Facebookon

Franchise-rendszerek, pro és kontra

2008. Október 16. 10:00 - admin

Kisebb kockázat, kiterjedt ügyfélkapcsolatok szemben a hírnév- és minőségrontás veszélyével, valamint a korlátokkal. Megéri csatlakozni?

 

Egyértelmű előnyök

Amíg az új vállalkozások 70-90 százaléka 5 éven belül tönkremegy, addig a franchise-rendszerben működőknél ez az arány mindössze 7-8 százalék. A tulajdonosoknak nem kell keresztülmenniük az induló kisvállalkozások tanulási folyamatán.

A vállalkozás készen kapja a hálózat több éves tapasztalatát, a működési szisztémát, a know-how-t, a komoly marketing, valamint PR tevékenységet. Különösen jó, hogy a hirdetési költségek megoszlanak a franchise-átadó és az átvevő között.

Árnyaltabb hátrányok

Nem minden franchise-átvevő viselkedik becsületes, jól dolgozó partnerként. A visszásságokat hivatott kiküszöbölni a szerződési záradék, amelynek értelmében a franchise-átadó visszavonhatja az engedélyt, amennyiben a franchise-átvevő a szerződés időtartama alatt szakszerűtlenül dolgozik, vagy megszegi az anyagi kötelezettségeket. Gyakran előfordul azonban, hogy mire az engedélyt visszavonják a hatóságok, a franchise-átadó súlyos üzleti veszteségeket szenved.

További probléma, hogy a sikeres franchise-átvevők gyakran neheztelnek minden, a franchise-átadótól érkező beavatkozásért, de leginkább azért, mert elvárják tőlük a royalty-t, a forgalmi jutalékot. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a franchise átvevő elrejti a forgalom egy részét az átadó orra elől annak érdekében, hogy csökkentse a jutalékfizetést.

Fennáll a veszélye annak is, hogy a betanulási időszak után a franchise-átvevő úgy érzi, hogy nincs már többé szüksége az átadóra, és önállósítani próbálja magát, a már bevezetett egységgel és a megszerzett információkkal. Ilyen esetekre célszerű a franchise-szerződésben korlátozásokat rögzíteni.

Nehézség lehet az átvevő számára, hogy a teljes függetlenséget ebben a formában soha nem fogja elérni, és az eladható termékek és szolgáltatások is korlátozottak, az árpolitika pedig gyakran rugalmatlan – ha azt a franchise-átadó egyoldalúan szabja meg.

Csatlakozzam vagy ne?

Mielőtt csatlakoznánk valamely franchise-hálózathoz, nem árt informálódni egy kicsit a rendszerről. Érdeklődjünk más átvevőknél, valamint nézzük meg, hogy a kínált termék, illetve nyújtott szolgáltatás életképes-e, milyennek látjuk a piac jövőjét.

 

Blog témakörök
Blog archivum