hun eng ger
BaBér a Facebookon

Fedezet nélküli garanciavállalás

2008. December 4. 10:00 - admin

A probléma


A vissza nem térítendő európai uniós pályázatok 10 millió forint feletti támogatása esetén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) biztosítékot kér a vállalkozótól, hogy a támogatási szerződés esetleges nem teljesítése esetén a visszafizetendő támogatásra fedezete legyen.

A megoldás


A Start Tőkegarancia Zrt. kis- és középvállalkozások számára nyújt, az európai uniós támogatásokhoz fedezet nélküli garanciavállalást. Üzleti alapon kínálja a terméket, amelynek költsége a vállalt garancia évi 1,5-2 százaléka.

A már támogatást elnyert vállalkozásoknak a Start Tőkegarancia Zrt. lehetőséget ad arra, hogy lecseréljék, kiváltsák az NFÜ-nél letett pályázati biztosítékot.

A vállalkozások a mostani helyzetben kivárnak, és a már elnyert támogatást sem veszik igénybe. Erre egyébként két év áll rendelkezésükre, így érthető a várakozó álláspont - magyarázta a vezérigazgató.

November végén a Start Tőkegarancia Zrt.-nél 1,8 milliárd forintot tett ki a vállalat garancia értéke. A társaság egy-egy vállalkozásnak átlagosan 30 millió forint értékű garanciát biztosított.

A garanciát kérők mindössze 20 százalékát kell elutasítaniuk, többnyire a vállalkozás ingatag pénzügyi helyzete, vagy az irreális, teljesíthetetlen kötelezettségvállalás miatt.
Blog témakörök
Blog archivum