hun eng ger
BaBér a Facebookon

A készpénzforgalom korlátozása

2009. Január 22. 10:00 - admin

Titokban készül az APEH, még nem tudni, hogyan fogja ellenőrizni az adóhatóság a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket, amelyeket február elejétől szankcionál a jogszabály.
A bírság összege a 250 ezer forintos limitet meghaladó rész húsz százaléka, a bírság a kifizetőt terheli. A szankciókat illetően az adóhatóság egy átmeneti időszakban méltányosan fog eljárni, kezdetben inkább a tájékoztatásra helyezi a hatóság a hangsúlyt, vagyis nem az a cél, hogy kiszabják a bírságokat a revizorok, hanem az, hogy a jogszabályt betartsák a vállalkozók. Titkolják, meddig tart ez az átmeneti időszak.

Nem lesz egyszerű a szűrés

Nem is lesz egyszerű az ellenőrzés, hiszen az, hogy adott kifizetést átutalással vagy készpénzfizetéssel intéz-e egy vállalkozás, csak a folyószámlák ellenőrzése és a házipénztárak vizsgálata során derül ki, így a készpénzes fizetések kontrolljára valószínűleg csak akkor kerül sor, ha a revizorok már eleve vizsgálat alá vontak egy céget. A banki folyószámlákhoz hozzáférhet az adóhatóság, ám csak adott vállalkozástól kiindulva. A folyószámlák alapján nem válogathatja ki a gyanús társaságokat.

A legnagyobb arányban a kereskedelemben és az építőiparban fordul elő nagy összegű készpénzes kifizetés, ami a feketén értékesítést erősíti, azaz a készpénzes fizetésnek semmiféle nyoma nem marad.

A kereskedelem és az építőipar ellenáll

Egyes jogszabályi értelmezések szerint nemcsak az egyedi ügyleteknél érvényes a limit, hanem a folyamatos teljesítéseknél is, tehát például egy kiskereskedő egy hónapon belül összesen 250 ezer forintért vásárolhat készpénzért ugyanabban a nagykereskedelmi raktárban vagy áruházban.

A havi 250 ezres plafon a cigaretták esetében pedig még a legkisebb fűszerüzlet igényét sem elégíti ki, a dohánycégek pedig vélhetően ezután sem fogadnak el átutalást a már leszállított árukra. A nagykereskedőknek veszteséget okozhat, ha vevőik készpénz helyett bankkártyával fizetnek. Az egy százalék körüli nagykereskedelmi árrés egy részét ugyanis elviszi a bankkártyás fizetés jutaléka.

Az építőipar bizalmi válságára hivatkozva tavaly év végén Futó Péter, a Gazdasági Egyeztető Fórum elnöke, a Futureal Holding tulajdonosa azt szorgalmazta, hogy a készpénzfizetés korlátozását legalább egy-két évig függessze fel a kormány. A kölcsönös és általános nem fizetés ugyanis arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy egy ügyletbe, legyen az akár több millió forint értékű alapanyag-megrendelés, csak akkor mennek bele, ha az áru átadásakor fizet is a megrendelő.

Blog témakörök
Blog archivum