hun eng ger
BaBér a Facebookon

Bérszámfejt(ör)és: Mi és hányszor változik 2010-ben?

2010. Január 7. 10:00 - admin

E cikk megjelent Az Üzlettárs magazin (azuzlettars.hu) 2010. januári számában.
Jelentős változásokat hoz a 2010-es év a bérügyvitel területén, komoly adminisztrációs terhet róva a vállalkozásokra.

Még alig heverték ki a kkv-k az évközi adó, járulék és tb-ellátás területeit érintő, pénzügyi, jogszabályi változásokat – amelyek közül egyes változások visszamenőlegesen léptek érvénybe –, a bérügyviteli szakembereknek január elejétől újabb lényegi változásokra kell felkészülni:

1. Szinte teljes egészében megszűnik a béren kívüli juttatás elemeinek adómentessége: Csak az internet-hozzájárulás marad adómentes a következő évben is. Néhány cafetéria-elem a jogszabályban meghatározott összeghatárig a 25%-os kedvezményes adósávba tartozik: így a melegétkezési utalvány, az üdülési csekk, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár, az önkéntes egészségpénztár, az iskolakezdési támogatás, az iskola rendszerű képzés költsége és a helyi utazási bérlet, a határ fölötti rész pedig természetbeni juttatásként adózik továbbra is.

A hidegétkezési utalvány, illetve az ajándékutalvány teljes összegében természetbeni juttatásként fog adózni 54%+27% (adóval növelt) járulék-közteherrel.
2. Új fogalommal, a szuperbruttósítással is meg kell ismerkednünk január 1-jétől. A változtatás azt jelenti, hogy az szja az eddigi bruttó 27%-kal növelt összege után kerül levonásra, azaz a számított adóalap lényegesen magasabb lesz a 2009-ben kiszámított összegnél. Ez azonban csak látszólag jelent adóteher-növekedést, ugyanis ezzel egy időben 18%-ról 17%-ra, valamint 36%-ról 32%-ra csökkennek az szja-kulcsok. Sőt, a 17%-os adókulcs sávjának nagyobb mértékű kitolása – évi 5 millió Ft-ra a mostani 1,9 millió Ft helyett – bizonyos munkavállalók esetében alacsonyabb adófizetési kötelezettséget jelent majd 2010-ben. A legjelentősebb nettó bérnövekedéssel a havi bruttó 160 ezer Ft és a 250-350 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező munkavállalók számolhatnak.

3. Megszűnik a gazdasági társaságok, valamint a magánszemélyek által fizetendő különadó.

4. A korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb adókedvezményt vehetünk igénybe. (Családi kedvezmény 3 eltartott után, súlyos fogyatékossággal járó, valamint az őstermelői kedvezmény.)

5. Nagyobb hangsúlyt kap a magánszemély által a 2010. évi első kifizetést megelőzően átadott nyilatkozat tartalma. Jól átgondoltan érdemes nyilatkozni a megjelölt éves várható összevont adóalap nagyságáról, költségek elszámolásának mértékéről, adóterhet nem viselő járandóságok összegéről, az adójóváírás igénybevételéről, családi kedvezmény érvényesítéséről, mivel mindezek külön-külön is jelentősen befolyásolhatják a levonandó előleg összegét.

Ugyanakkor a nyilatkozat nagyobb felelősséget is ró a magánszemélyre, aki – amennyiben nyilatkozata adóév végén 10 ezer forintot meghaladó eltérést eredményez a befizetési kötelezettségben – a befizetési különbözet 12%-ának megfelelő mértékű bírságot köteles fizetni. Amennyiben pedig az elszámolható költségek – ténylegesen igazolható – összegét 5%-kal meghaladó költséglevonásra tett nyilatkozatot, bevallásával egyidejűleg a különbözet 39%-át kitevő bírság megfizetésére köteles.

6. 2010-ben a munkáltatói járulékterhek is csökkenni fognak: az összes munkáltatói teher 29,5% lesz (27% tb- és 1% munkaerő-piaci járulék, valamint 1,5% szakképzési hozzájárulás), szemben az idei 33,5%-kal (29% tb-, 3% munkaadói, 1,5% szakképzési hozzájárulás).

Az egészségbiztosítási járulék kiegészül a munkaerő-piaci járulékkal, azonban ezzel együtt megszűnik a munkavállalói járulék, tehát nincs növekedés a munkavállalókat érintő elvonásokban.

7. Megszűnik a tételes eho.

8. Jelentősen, 11%-ról 27%-ra emelkedik a nem biztosított foglalkoztatottak részére kifizetett, az összevont adóalap részét képező jövedelmek, valamint egyes külön adózó juttatások százalékos egészségügyi hozzájárulásának mértéke.

9. Megszűnik a főállású egyéni és társas vállalkozók által fizetett vállalkozói járulék, de 2010-től ez a kötelezettség – a már említett munkaerő-piaci járulék néven – beépül az általuk fizetendő egészségbiztosítási járulékba.

10. Felére csökken a felsőfokú végzettséggel rendelkező Start-kártyás pályakezdő kedvezményes járulékfizetési időtartama (a korábbi 2 évről 1 évre csökken) a 2010. január 1-je után kiváltott kártyák esetében.


A változá­sokkal kapcsolatban kiemelten fontos figyelni a hatálybalépés eltérő dátumaira. Ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy egyes kifizetési jogcímek esetében jelentősen emelkedik a százalékos egészségügyi hozzájárulás mértéke.


A szerző bérügyviteli szoftverfejlesztési szakértő, a Soft Consulting Hungary Zrt. ügyvezetője.

 
Blog témakörök
Blog archivum