hun eng ger
BaBér a Facebookon

Az ÁFA visszamenőleges visszaigénylése

2009. Május 15. 10:00 - admin

180 napjuk van a vállalkozásoknak, hogy önellenőrzés benyújtásával visszakérjék azt az áfát, amely eddig a magyar törvények visszatartottak, ám most az Európai Bizottság 2005. december 31-ig visszamenőleg felülbírálta ezeket a jogszabályokat.
Hétfőn fogadták el az áfa visszatérítéséről szóló azon módosításokat, melyek szerint az állam az alapkamat mértékével fejeli meg a korábban levonni nem engedett összeget, de e kérelem benyújtására csak 180 napig adódik lehetőség.

Eredetileg, ha "hagyományos" adóügyekben a jogvita az adózó javára dől el, akkor az adóhatóság az alapkamat kétszeresének megfelelő összeggel fejeli meg a visszatérítést, így nem világos, hogy ez az eset miért minősül "kevésbé" törvényellenesnek.

Üröm az örömben, hogy az önellenőrzés - hivatalosan - ismételt ellenőrzés iránti kérelemnek minősül, azaz a adóhatóság újabb vizsgálatára kerülhet sor, ám ez nem szükségszerű és valószínűleg nem is történik majd meg. Persze, akinek vaj van a füle mögött, annak a "nem valószínű" kissé hátborzongató...
Blog témakörök
Blog archivum