hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog


 


2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott ellátást nyújtó háziorvosi rendelőnek, szakellátást végző egészségügyi szolgáltatónak és gyógyszertárnak használnia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér egy olyan  informatikai környezet, ami összekapcsolja az egészségügyi ellátókat egymással és ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben kerül sor többek között az e-recept (elektronikus recept) felírására.  

2017. november 1-jétől az orvos a rendelés során a beteg részére e-receptet ír fel, amelyet a beteg kinyomtatva – ún. felírási igazolásként - továbbra kézhez kap. A felírási igazolás annyiban tér el a jelenleg használt vénytől, hogy egy „plusz” vonalkódot tartalmaz. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér alkalmazása miatt vált szükségessé ez a „plusz” vonalkód, ugyanis az orvos által rendelt e-vényt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatbázisa tartalmazza, amelyből a patikus (az expediáló) le tudja kérdezni a beteg érvényes vényeit. 
Megjegyzés: A magánszolgáltatók csak 2018. november 1-jétől köteles az e-vény felírásra, így addig a mai hagyományos vényen rendelik a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, a tápszert, és a gyógyászati ellátásokat. 
 
Mit is írhat fel az orvos e-receptre?
 
2017. november 1-jétől csak a vényen rendelhető gyógyszereket lehet felírni. Egyéb terméket, beleértve az anyatejet is, nem lehet elektronikus vényen rendelni. A későbbiekben azonban várhatóan bővül a felírható termékek köre, azaz a közeljövőben majd e-vényen lehet rendelni például egyes gyógyászati segédeszközöket is. 
 
2017 novemberétől továbbra is egy vényre egy adott gyógyszert lehet felírni. Tervben van azonban, hogy például krónikus betegségek esetén, vagy szociális otthonban történő gyógyszerfelírás esetén ún. köteges felírásra is sor kerülhessen az e-recept alkalmazása keretében.
 
A beteg önrendelkezése
 
A beteg nyomon követheti az e-vény rendeléseket az ügyfélkapu segítségével. A beteg meg tudja nézni többek között, hogy ki, mikor, milyen receptet írt fel a részére, mikor került az kiváltásra. Ugyanakkor ezt folyamatot az adott beteg kapcsán - a beteg ellátása során - a kezelőorvosok és a patikusok is láthatják. 
 
A betegnek azonban rendelkezhet arról, hogy a már kiváltott vények kapcsán korlátozza vagy kizárja az orvos, a patikus hozzáférését a vényeihez. Ennek keretében a beteg rendelkezhet úgy, hogy 
  • egyetlen lekérdező se férhessen hozzá a vényeihez, vagy 
  • engedélyezheti, hogy minden lekérdező számára elérhetők legyenek vények, illetve  
  • csak az adott ellátást nyújtók láthassák a vényeit.
Természetesen a fenti rendelkezését a beteg a későbbiekben meg is változtathatja. 
 
Megjegyzés: Adott esetben pl: életveszély áll fenn, a beteg tiltó rendelkezése ellenére az egészségügyi szolgáltatást nyújtó feltörheti a rendszert és megnézheti a vényeket, de ez esetben ennek indokát alaposan alá kell támasztania.
 
A fenti rendelkezés az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe tartozó digitális önrendelkezési rendszerben valósítható meg. A digitális önrendelkezés www.eeszt.gov.hu oldalon tehető meg. A belépéshez szükséges a beteg érvényes TAJ száma, valamint személyes ügyfélkapujához tartozó felhasználói név és jelszó.
 

Szerző: dr. Radics Zsuzsanna Gabriella



Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1] [2]
Blog archivum