hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog

A jövőre várható legfontosabb adóváltozások

2008. November 19. 10:00 - admin

A törvényjavaslatok még képlékenyek, sőt meglehet semmi sem lesz belőlük, de hátha mégis... 

Hangsúlyos a feltételes mód!

1. Kedvezmény számlagyűjtőknek

Jövőre érdemes lesz gyűjteni a lakásfelújításhoz, háztartásigép-szereléshez, fűtésszereléshez kapcsolódó számlákat - annak, akinek éves jövedelme nem több 3,4 millió forintnál. A számlaérték 30 százaléka vonható le a jövedelemadóból, de az így létrejövő levonás a többi kedvezmény összegével összevontan nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

2. Szigorúbb APEH

Az adóbírság összege az adóhiány 75 százaléka is lehet bizonyos esetekben, a korábbi maximálisan 50 százalék helyett. A számlaadás elmulasztásáért az adózón túl az alkalmazottja, képviselője vagy az értékesítésben közreműködő magánszemély is büntethető.

3. Cégautóadó

Jövőre csak úgy lehet költséget elszámolni gépkocsira, ha megfizetik a cégautóadót.

A javaslat szerint: az 1600 köbcenti alatti autókra havi 7000 forint, míg az e felettiekre havi 15 000 forint adót kell fizetni. Azaz a legtöbb esetben jövőre kevesebbet kell fizetni.

4. Növekszik a juttatások szerepe

Megszűnne az adómentes juttatásokhoz kapcsolódó 400 ezer forintos korlát, de egyedi korlát lenne például az iskolai rendszerű képzés adómentesen átvállalható költségére (korlát: a minimálbér 2,5-szerese), illetve a művelődési intézményi szolgáltatásokra (korlát: a minimálbér).

5. Átalányadózók, evások

Nő az átalányadózás választási lehetőségének értékhatára (általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra). Meg kell őrizni a számlákat az átalányadózó egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, valamint az evásoknak is.

6. Kevesebbet jut az államnak az osztalékból

Megszűnik a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik.
Természetesen számos más kisebb-nagyobb változtatást is tartalmaznak a törvényjavaslatok.

Bővebben

 



Hozzászólás 0 hozzászólás

TEÁOR számok, újratöltve?

2008. November 12. 10:00 - admin

A hétfőn a parlament elé terjesztett törvényjavaslat módosítja a cégtörvényt és rendezi a TEÁOR számok cseréjét - ha elfogadják.
Elektronikus úton kell majd beküldeni - letétbe helyezni - a számviteli beszámolót a Cégközlönynek, amelyet az elhelyez honlapján, illetve továbbít az adóhatóság felé.

Ha a cég nem tesz eleget eme kötelezettségének és a felszólításra sem pótolja a hiányt, akkor lesúlyt az APEH pallos: jön a bírság és az adószám 60 napos felfüggesztése. Ezt meghaladó tétlenség esetén értesítést kap a cégbíróság a cég megszűntetéséről, amelyet 15 napon belül végre is hajt majd.

A cégjegyzékben szövegesen kell megjelölni a cég tevékenységeit, viszont az adóhatóság már TEÁOR számokat vár.

Azok a cégek, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amelynek a kódját ez év január 31-ig nem lehetett automatikusan átfordítani az új TEÁOR-nak megfelelően, a 2009. évi első adóbevallással együtt rendezhetik a hiányt.

 



Hozzászólás 0 hozzászólás

Hatékony munkavégzés, munkaidő kihasználás

2008. November 11. 10:00 - admin

Egy amerikai tanulmány szerint a dolgozók az ebédszünet és az egészségügyi tízpercek nélküli "tiszta" munkaidejükből napi több órát töltenek el egyéb dolgokra való koncentrálással.
A jelenkor egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek állandóan rohannak, túlterheltek és nincs idejük egy bizonyos dologra koncentrálni. Annak következtében, hogy egyre rövidebb idő jut egy feladat elvégzésére, az alkalmazottaknak folyamatosan mérlegelniük kell, hogy mi a fontosabb, az állandó stressz akadályozza a hatékony munkavégzésüket.

A zavaró tényezők: e-mailek, telefonhívások, munkatársak


A dolgozók folyton megzavarják egymást, mert mindig valamilyen új feladattal vagy kérdéssel állnak elő.

A dolgozók fele azonnal megnyitja beérkező e-mailjeit, ahelyett, hogy várna vele az aktuális feladat végeztéig. Innen visszatérni az eredeti feladathoz pedig elég nehéz.

A folytonos félbeszakítás egy ideig tűrhető, de ha ez nap mint nap ismétlődik, egészen biztos, hogy a munka rovására megy.

A rutin és az évek


Felmérést végeztek 18-21 és 35-39 éves személyek között. Először egy összetett feladatot kellett megoldaniuk, ahol a fiatalabb munkavállalók értek el jobb eredményt.

Utána egy hasonló feladat következett, de ebben az esetben telefonhívásokkal zavarták meg a munkavégzést. Itt az idősebb korosztály szerepelt jobban. Kiderült, hogy a 35-39 év közöttiek nemcsak többször ellenőrzik saját munkájukat, de több tapasztalatot szereztek párhuzamos munkavégzés kapcsán.

Nem jó a munkamódszer!


Természetesen nem korosztály függő a munkahelyi leterheltség érzése. Az emberek harmada úgy érzi, nincs elegendő ideje és lehetősége elvégezni, amit szeretne. A befejezetlen munka feszültséget szül, ami ronthat a munkahelyi kapcsolatokon is. Szoros kapcsolat van a túlterheltség érzés, a nincs elég idő az átgondolásra, a stresszes munka és a mérges dolgozók között. Ez itt a probléma, a munkamódszer nem jó.

Amikor felmerül az a kérdés, hogy ki hol a legkreatívabb, akkor az emberek a munkahelyet általában meg sem említik. A különböző iparágakban mindenki erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy csökkentse a munkavállalók túlterheltségét.

Nagyon fontos, hogy adjunk időt és lehetőséget a dolgozóknak a munkaidő alatt, amikor nyugodtan gondolkozhatnak, és kreatívak lehetnek.

A dolgozóknak olyan helyre van szüksége, ahol nem zavarja meg őket a telefon vagy az email feladataik átgondolásában. Ennek megvalósítása a nagylégterű irodákban, ahol helyenként 30-40 ember dolgozik egymástól pár méterre, lehetetlen.

A munkahelyi stressz csökkentése érdekében a vezetőknek úgy kell megválasztaniuk az iroda berendezését és kialakítaniuk csöndes, nyugodt helyeket, hogy az mindegyik munkavállaló számára megfelelő legyen.

Egyre több amerikai nagyvállalat ismeri fel a munkahelyi "csendes idő" és "csendes szoba" jelentőségét.



Hozzászólás 0 hozzászólás

Bejelenti a munkáltatója? Fizeti Ön után a járulékokat? Ellenőrizze!
Azok az adózók, akik rendelkeznek egyedi azonosítóval és titkos jelszóval a www.magyarorszag.hu weboldalon az e-BEV szolgáltatások linkre, azon belül pedig a Járulékadat-kivonat fülre kattintva kérdezhetik le saját adataikat.
A lekérdezés menetéről részletes tájékoztatást kaphatnak az eBEV portál felhasználói dokumentációjából, amely megtalálható a www.apeh.hu/portal/ebevallas/ügyfélkapu internet oldalon a Fontos Útmutatók blokkban a felhasználói dokumentumra kattintva (Járulékadat lekérdezés rész).

A központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges egyedi azonosító és titkos jelszó, melyhez az ügyfelek az okmányirodáknál az úgynevezett regisztrációs eljárás során juthatnak hozzá.
A munkavállalók ügyfélkapun történő regisztráció birtokában a munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszonyaikat (munkaviszony adataikat) a kormányzati portál Tajszolgáltatások  menüpont alatt kérdezhetik le.



Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1]
Blog archivum